Аркади Шарков: Проблемът с липсата на лекарства е в 25 от 27 държави в Европейския съюз

12.01.2023 / 19:46 3

Редактор: Александър Дечев

кадър: БНТ

Аркади Шарков, който е съветник на здравния министър в служебното правителство, коментира в "Още от деня" по БНТ недостига на някои лекарства у нас в последно време.

"Кризата с лекарствата не касае само България, а целия Европейски съюз. 25 от 27 държави сигнализират за проблеми с дефицити. Днес имахме специализиран съвет по снабдяване с лекарства. Когато говорим за краткосрочните решения, от началото на годината, поради добрата комуникация с търговците и производителите, има подсигурен допълнителен внос на някои антибиотици. Когато става въпрос за преписване на рецепти, моля лекарите да се съобразяват с кратката характеристика на продукта, или да изписват лекарството само за това, което е упоменато в кратката характеристика. Защото в момента има някои продукти, които се предписват и за друг тип заболявания. Например за респираторните заболявания. Част от респираторните касаят астма, но се предписват и за много други състояния", каза той.

"Дефицитът трудно можеше да бъде предвиден, тъй както трудно можеше да бъде предвидена войната в Украйна, трудно можеше да бъде предвиден и ковид.

За предходния министър мога да кажа, че е добър специалист в областта си, както и добър преподавател. Дотук мога да спра", заяви още Шарков.

"Можем да обобщим, че краткосрочно се стараем с производителите да задоволим нуждите на българските пациенти в следващите седмици и месеци", завърши той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ванката (преди 4 месеца)
Рейтинг: 29709 | Одобрение: 5759
Проблема е не в гледането в канчето на другите, а да си гледаме нашата кочинка! Другото, което е черното аут за другите страни!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
6
makeo (преди 4 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
Ало бре, гусин посран малоумен съветник на некакърния здравен министър, народа не те пита в кои държави има недостиг на лекарства. А те пита КОГА вие БОКЛУЦИ ще разрешите ПРОБЛЕМА В НАШАТА ДЪРЖАВА. "АРГУМЕНТЪТ" о, ама то и еди къде си има недостиг на лекарства - не е аргумент! Мръшляк! 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
1
1
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 122813 | Одобрение: 20848
ми ако проблема според тоя платен дебил е в европедофилския саюз защо не излезем??? или ако излезем дебилите като тоя ще останат без пари и за това колкото и да разпвя че губим от ес няма топките да предложи англиския вариянт.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама