Асансьорите във Варна остават без поддръжка, няма желаещи за техници дори срещу хилядарка

09.01.2015 / 16:33 23

Варна е на път да остане без асансьорни техници, съобщават от браншовите сдружения по повод местното професионално образование. Оказва се, че асансьорен техник е сред най-нежеланите професии за младежите в морската столица. Останалите „непривлекателни длъжности“ в последно време се оказват електроженисти, стругари, шивачки и заварчици, ВиК- вътрешни инсталации и специалисти по пътно и жилищно строителство, става ясно от разговорите с работодателите от бизнес сектора. 


Тези професии биха могли да бъдат обявени за защитени в предстоящия държавен план-прием, което ще позволи на училищата да формират паралелки много под официалния минимум от 26 ученици. С 8-9 човека обучение в професионалните гимназии би могло да се осъществи обучение за изброените сектори, стига информацията да мине за одобрение и през министерски контрол. Защитените професии се сменят всяка година, обясняват от образованието в града. 


Всяка година по това време работодателите във Варненски регион подават своите заявки в разговор с представители на Регионалния инспекторат по образованието. Целта е да се видят нуждите от определен тип кадри на местно ниво, за да не бълват професионалните гимназии нови и нови безработни, обяснява началникът на РИО във Варна Венцеслава Генова. 
За целта вече са преминали през отчет за нуждите си Строителната, Търговската, Стопанската и Туристическата камара. Обяснили са се също сдружения в областта на икономиката, а през следващата седмица ще се изкажат и от автотранспортното направление, информират експертите. 


Обявите за работа през последните месеци показват, че изброените професионалисти, особено асансьорните техници биха могли да вземат от 800 лева до хилядарка и то като редовно възнаграждение, особено във фирми с чуждестранно участие и обучение в чужбина за сметка на работодателя. Такива предложения обаче явно са малко и се отнасят за други градове, а селекцията при конкурсите е доста прецизна, поради което младежите не се насочват към подобна квалификация. Може би им се струва непривлекателна при нормални работни условия, коментират образователните специалисти. 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Losh (преди 6 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Кой ще се съгласи да съживи умряла крава ???
0
10
Svetla Nikova (преди 6 години)
Рейтинг: 227 | Одобрение: -118
Какви работодатели. Всички фирми фалираха
4
3
Kasparov (преди 6 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
Заплащането в България като цяло е под всякаква критика. Кои са най-високо платените професионалисти в България - футболистите :) Много, много професии заслужават по-високи заплати от това което получават в момента, но това не се оправя за един ден.
"Chess is mental torture." Gary Kasparov
6
2
Уйо (преди 6 години)
Рейтинг: 37556 | Одобрение: 8001
ММММ, би ли обяснил какво е виновен кмета за това, че няма желаещи да работят като асансьорни техници?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама