Асен Василев от Росенец: ГЕРБ са дали единствения вход за петрол в България на Лукойл за 3 наема на магазин в мол

29.08.2022 / 12:45 4

Кадър ПП

Росица Желева (служебният министър на финансите, б.а.) е казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е - за какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 милиарда лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ?, предаде OFFnews.bg.

Това коментира бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев по време на посещение на "Продължаваме промяната" на нефтеното пристанище на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. По-рано днес служебният финансов министър Росица Велкова-Желева говори по темата и освен това съобщи, че не е възможно да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 г., че няма свободни средства за непредвидени разходи, нито има сериозен резерв в заложените капиталови разходи.

"Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е вярно, тя даже и това казва в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лева излишък, предполагам, че към август месец също ще е с излишък", коментира думите ѝ нейният предшественик.

Заедно с Василев в Бургас е и бившият премиер Кирил Петков. Двамата подчертаха, че пристанището в Росенец, което е единствената възможна точка за разтоварването на петрол в страната, е дадено на концесия през 2011 г. за 35 години за сумата от 1 милион лева.

"Петрол няма как да влезе в страната с влакови композиции. Монополната точка в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за парите, с които се наемат три големи магазина в мол", каза Асен Василев.

Той обясни, че при проверка като служебен министър на финансите е установил, че има само един митничар на цялата територия на пристанището - общо седем са работели на смени. Василев изтъкна, че след проверката вече има истински митнически пункт, както и че от НАП са направили ревизия на обекта.

"Вследствие на това, след 15 години загуба, "Лукойл" тази година плати данък печалба. Тук се разтоварва руски петрол, успяхме да го договорим с ЕК, така че цените в България да са значително по-ниски", каза бившият вицепремиер.

Асен Василев посочи, че държавите, които ползват руски петрол, са България, Унгария, Чехия и отчасти Румъния и че цените на руския петрол в тях са между 3 и 3,20 при едни и същи данъци и акцизи, а в Гърция цените за петрол за 3,97 евро. "Всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за петрола и бензина, са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде по едно левче", заяви той.

Кирил Петков напомни, че сегашният състав на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е изцяло на ГЕРБ: "Така че, като чуете Борисов да говори за левче, питайте го къде ще вкара нефта, къде ще го продава и как ще го преработва."

Василев допълни, че според ПП следващата стъпка е да се "разбие КЗК", така че да може да има други входни точки на петрол в държавата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 128803 | Одобрение: 4748
ГЕРБ само вземат не дават.
Всеки да си получи заслуженото !
10
5
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
В кой Mall наема на магазин е 500 хил. лева? 🙂 Кирчо пак е предрусал. И интересно защо Кирчо не подхваща темата КОЙ хариза Нефтохима на руснаците, и да му се потърси сметка. Наказателна! Мм? 😎
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
0
5
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 135095 | Одобрение: -1920
Кико, не прехвърляй твоите недъзи върху другите. Чети бавно белким подир десет години вземеш та разбереш какво са казали,а след още десет и какво са направили.
4
3
кико (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3147 | Одобрение: 347
Тези са безкрайно нагли! Загробиха България със заеми,спряха евтиния газ и го прекараха през посредници същия тоя газ с 28% по-скъп! За 6 месеца един камък не са сложили! Инфлация,увеличаване на престъпността,мигранска криза,назначаване на цели семейства на входа и изхода на парите на България /Даниел Лорер/,назначаване на любовници в управлението! ОТВРАТ ! 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама