Асен Василев заведе дело за клевета срещу Делян Добрев, иска 250 000 лева

01.02.2023 / 08:07 2

снимка Булфото

Дело за клевета е завел срещу Делян Добрев съпредседателят на ПП асен Василев в Софийския градски съд, предаде Euractiv.bg.

Искът на Василев е за 250 000 лв., но първо съдът ще разгледа част от него - за 25 100 лв. Ако Василев спечели делото, той ще може да заведе ново за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. Василев смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Делян Добрев във Facebook.

На 31 декември миналата година например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: "Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно".

По-рано, през ноември, Добрев пише: "ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!"

"Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи пост на Добрев от 5 януари 2023 г.

Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети.

От Софийския градски съд потвърдиха пред в. "Сега", че такова дело е заведено.

Съдебната практика за обезщетения заради обида и клевета, включително и за хора, ангажирани в политическия живот не предвиждат обезщетения от порядъка на 250 хил. лв., коментираха магистрати пред "Сега". Обикновено се присъждат 10-15 хил. лв. Точно заради това вероятно Василев е завел частичен иск за 25 100 лв. Така делото му ще се гледа от градския съд (той се занимава с искове над 25 хил. лв.), а не от районния, а той ще си спести по-голямата такса, която би дължал за иск от 250 000 лв.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
maximin (преди 1 месец)
Рейтинг: 4929 | Одобрение: 829
Да го съди ,лъжците трябва да бъдат съдени!
3
1
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 78458 | Одобрение: -162
Дано спечели Василев. Пеевски е супер крадец заедно с майка си.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама