Атанас Пеканов за еврото: Няма нещо, което е скрито, и не смятам, че бездействаме

02.12.2022 / 11:53 1

Снимка: Булфото

Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов говори от трибуната на Народното събрание по време на блиц контрол, предаде БГНЕС.

"Не смятам, че има нещо, което е скрито, и не смятам, че бездействаме, напротив. От решението на парламента досега са извършени стъпки, които са регулирани в националния план за въвеждане на еврото, който е официален документ, който е достъпен на страницата на Министерство на финансите. Той беше приет от предишното редовно правителство", каза той.

"На базата на решение на предишното редовно правителство и на мандата, даден ни след решението на парламента, ние продължаваме с всички тези стъпки. Някои от тях са добре известни обществени - беше финализирана комуникационната стратегия, която ще обясни всички тези процеси, за които виждам и вие имате някои неразбирания, и се радваме, че всички министерства ще комуникират с бизнеса, с малките и средни предприятия и с гражданите какво ще се случва със страната ни, когато страната ни влезе и преди да влезе в Еврозоната".

Пеканов обясни, че Министерство на икономиката е започнало допитвания до бизнеса как ще им се отрази този процес и какви разходи ще има върху тях и как държавата може да адресира евентуални рискове. "Министерство на финансите е водещата институция по тази тема, тя директно говори с ЕК", каза още той.

Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане", не остана удовлетворен от отговора на Пеканов и го покани на протеста на "Възраждане", който ще се състои утре, 3 декември. "Каня ви на свой ред, елате на този протест да си поговорите с хората, 'айде да видим дали имате толкова смелост и мъжество", посочи той.

Последва и още един въпрос към заместник министър-председателя по управление на европейските средства, този път от лидера на БСП - Корнелия Нинова. Тя искаше да знае кога ще бъде внесено понятието за енергийна бедност в Народното събрание.

"Темата за енергийната бедност от дълги години е трябвало да бъде решена в страната, много пъти съм казвал, че може би не сме правили достатъчно, за да адресираме социалните неравенства и да помагаме на хората в нужда. Темата е част от ПВУ. Може би има забавяне, но в момента сме във финалната фаза на изчистване на този въпрос. В момента експертна комисия разработва дефиницията за енергийна бедност", отговори Пеканов.

Той каза, че комисията е стигнала до краен резултат и обясни, че дефиницията ще включва три елемента - подоходен критерии, социален статус и имущество.

"Голям проблем обаче е последващото доказване и верифициране на този въпрос, т.е. как ще се събират данните, кои институции ще събират данните и как ще преминава целия процес", обясни той.

Пеканов каза, че водещото ведомство по тази тема е Министерство на енергетиката и целият механизъм е трябвало да бъде разработен именно от него, но този механизъм изисква и участието на други институции.

"Самата дефиниция е готова, но в момента се работи по т.нар. съпътстваща наредба, която изчиства как след това ще се верифицира и доказва този процес, така че да гарантираме, че когато се приеме от парламента, това ще може да се случва по най-добрият и ефективен начин", каза още той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 117162 | Одобрение: 20412
определнно бездействат ама това им е работата. кой знае от какво още ще загубим благодарение на тези национални предатели.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама