Атанас Славов: Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление или рискуваме да се върнем към безвремието отпреди месеци

23.06.2023 / 21:36 1

Снимка: Булфото

Правосъдният министър Атанас Славов заяви в "Панорама", че "в следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление на България или рискуваме да се върнем към безвремието отпреди месеци".

След породилото се напрежение между управляващите днес Славов се надява ГЕРБ да разговарят с ПП-ДБ, защото залогът не е само правителството, а бъдещето на страната и това как България ще изглежда след една година.

"След решенията, посочени в декларацията за управление от ПП-ДБ има няколко много важни точки. Ясен ангажимент за конституционна и съдебна реформа, ясен ангажимент към законодателната програма, приета и утвърдена в началото на управлението. На трето място - назначения, които са прозрачни и интегритет в основните контролни и регулаторни органи".

По думите му политическата криза е започнала с бламирането на антикорупционния закон и приемането на предложението на ГЕРБ на разделянето на КПКОНПИ. Според Славов това е ясен знак, че има конюнктурно мнозинство по определени теми, които са в основата на споразумението за управление.

Относно избора на Борислав Сарафов за и.ф. гавен прокурор Славов заяви, че е чул аргументирани искания и от двете страни във ВСС, но че следващата седмица ще подаде жалба във ВАС, който може окончателно да реши този спор.

"В началото на май, точно след инцидента с взрива ПП-ДБ първа постави въпроса за отговорността на г-н Сарафов и поиска неговата оставка. Има много въпроси, на които трябва да бъдат дадени убедителни отговори".

Според Атанас Славов свалянето на Иван Гешев е резултат на усилията и протестите на българското общество. Припомни и процедурите, открити от бившите ресорни министри Надежда Йорданова и Янаки Стоилов.

Министърът заяви, че на следващото заседание на ВСС ще постави въпросите, свързани с натиска в съдебната система, както и казуса "Осемте джуджета", по който Борислав Сарафов ще трябва да даде убедителни отговори.

Славов е категоричен, че в ПП-ДБ има съгласие за конституционни реформи.

"Преди две години внесохме развит проект с ясна концепция. Става дума да се гарантира самоуправление и независимост на съдиите в един отделен ВСС, където те имат мнозинство и да се гарантира отчетност на прокуратурата в един самостоятелен прокурорски съвет, в който обществената, парламентарната, гражданската квота, ако щете за има мнозинство - това, което не стана през 2015 година".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
kjk (преди 8 месеца)
Рейтинг: 36308 | Одобрение: 4103
Какво казаха от посолството??? НамусенШокиранНамусен Ще разваляме ли седянката или само ще им дърпат ушите???:dizzy::dizzy::dizzy:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама