Атанас Стоилов: Трябват спешни мерки за свлачището между "Златни пясъци" и Кранево

16.02.2015 / 15:26 4

Свлачището в района между варненския курорт „Златни пясъци“ и село Кранево е най-голямото в момента в България според оценките на експерти и ако не се вземат мерки за укрепването му, пътят може да пропадне. Това заяви в студиото на Дарик Варна Атанас Стоилов, кмет на Община Аксаково, в чиято територия попада проблемният участък. Преминаването през него с автомобили засега е безопасно, но при намалена скорост и спазване на ограниченията, тъй като свлачището вече е достигнало на 10 метра от пътя. Ако се стигне до неговото затваряне, обходният маршрут ще бъде през селата Кичево и Осеново, където обаче трябва да се изградят 2 километра настилка. За да се реши проблемът, са необходими общи усилия на държавата и засегнатите общини.

Според Атанас Стоилов изсичането на гори е основната причина за наводненията в цялата страна и е необходима държавна стратегия за мащабно залесяване, смята кметът на община Аксаково, в която беше обявено бедствено положение заради дъждовете преди две седмици. Местната администрация има готови проекти за отводняване на населените места, промяна на инфраструктурата и насочване на водните потоци в друга посока, но за тях няма финансиране. Само за село Долище, което през последните години няколко пъти беше заливано, има два проекта на обща стойност над 2,2 млн. лв. Сумата е непосилна за местния бюджет, в който за капиталови разходи са предвидени 300 000 лв. Парите са недостатъчни за инвестиции в инфраструктура и такива се правят предимно в засегнати от бедствия обекти и сгради, добави Стоилов. Според него оперативните програми дават глътка въздух за общините, но ролята им е преекспонира, тъй като средствата са ограничени. През следващия програмен период по програмата за развитие на селските райони Аксаково ще може да усвои до 15 млн. лв., а само пътят за село Климентово ще струва около 7 млн. лв.

„Няма ли работеща икономика, създаваща работни места, оперативните програми няма да променят нищо съществено. Бюджетът за 2015 г. е същият като през последните 5 години, през които макрорамката е между 10 и 10,5 млн. лв. Свободата на общините е ограничена, тъй като малка част от данъците се връща в тях. Парите стигат само за най-неотложни дейности, малко социални проекти, поддръжка на общински сгради и издръжка на намалена администрация“, коментира Стоилов. Според него правилна стъпка в създаването на добра бизнес среда са намеренията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за отваряне на магистрала „Хемус“ към Аксаково.

Атанас Стоилов още не е решил дали ще се кандидатира за нов мандат. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Уйо (преди 5 години)
Рейтинг: 37069 | Одобрение: 7964
Тази част на България не е приоритет на правителството. Нито на предното, нито на по-предното, нито на по-по-предното. Явно тъпаците не знаят, че от 1940г е българска, а не румънска територия.
3
0
karikatura (преди 5 години)
Рейтинг: 449 | Одобрение: 144
Никакво внимание не се обръща на свлачищата. Като гледам от колко години е затворен пътя между Златни пясъци от Журналист без да се прави нищо.
Рисувам карикатура по снимка За повече информация

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама