Атанасова: Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС

25.04.2023 / 21:08 8

Снимка Булфото, архив

Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС, а не ПП-ДБ. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред Нова тв.

Преди това тя обясни, че с втората по големина парламентарна група са започнали нелек процес, който включва няколко стъпки.

„Първата е да уточним законодателната програма. Преговорните екипи достигнаха консенсус, имаме над 30 предложения по законодателната програма и то не кухи фрази, а закони със съдържание. Те са най-важната част, за да може ПВУ да започне да функционира, оттам да функционира и икономиката, общини, бенефициенти”, каза Атанасова.

„Втората стъпка беше днешният разговор и съгласието за управленска програма. Няма нищо по-логично, ако първата и втората политически сили могат да разговарят за обща рамка, за политики, да изготвят заедно управленска програма. И по това намерихме съгласие”, продължи Атанасова.

„Третата стъпка – това е предложението за структура и състав на кабинет. И днес напомнихме, че ние също не бихме подписали празен чек за обещания и сме наясно, че законодателната власт контролира изпълнителната. Държим, ако ще търсим съгласие, ако ще управляваме и споделяме отговорността с нашите колеги, да имаме в най-скоро време, преди да ни бъде връчен мандатът, структура и състав на МС”, каза Десислава Атанасова.

По думите й ГЕРБ-СДС си дават сметка, че ако първата и втората политически сили не могат да сформират кабинет, с останалите ще е още по-трудно.

„Имаме варианти да предложим и правителство на малцинството”, допълни тя.

И все пак, според ГЕРБ, най-голям шанс за правителство и мнозинство има между двете големи коалиции.   

„Затова полагаме толкова усилия, правим толкова компромиси, притъпихме политическото си его. Ние освен че сме победители на тези избори, освен че нашите избиратели искат ние да формираме правителство и да управляваме, сме сигурни, че освен контрола, трябва да споделим и отговорността. Все още не сме изяснили въпросът за тази отговорност. Ако ще управляваме заедно, трябва да го правим на равни начала”, поиска Атанасова.  

„Ние постъпваме с уважение към техните избиратели, но уважаваме и собствените си избиратели. Споделяме отговорността и взаимно се контролираме”, каза Атанасова. И обясни, че трябва да има добре обмислен и балансиран състав на кабинет между двете политически сили. „Не си представяме да се носи отговорност само в изпълнителната власт от нас, и само в законодателната власт от нас. Искаме баланс и равно участие. Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС, а не ПП-ДБ”, каза Атанасова.

„Ако тяхното решение е да не споделят отговорността с нас, ние сме длъжни и заради избирателите си и заради стабилността на държавата, да изчерпаме всички възможности на първия мандат, да предложим правителство, да поканим всички останали на среща и заедно да опитаме”, каза Атанасова. 

„Четвърти месец от 2023 г. сме без бюджет. Ако не намерим съгласие, държавата през юни и юли ще бъде изключително затруднена, да не кажем във фактически фалит. Една финансова криза, предизвикана от нас – без бюджет, без параметри, това означава, че ще станем вкупом излишни”, коментира Атанасова. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
Радостине, разликата в резултата на ГЕРБ от вота с машини и с бюлетини е 1, 2 % , за какво купуване на гласове говориш халюцинации ли имаш, пак не си пил хапчета? Това че си захласнат по отбор Педали и си заслепен от качествата на Кирчо, Кокорчо и цялата им пасмина невежи си е факт, но това не е вариант, с който може да се подобрят нещата в България, просто си се залюбил с грешните, а любовта е сляпа.        Бинчо, очаквам да ми докажеш как България е минала на червено още по времето на ковид? Имаш на разположение дните до края на живота си, да ми го докажеш това ;) Нищо че бяхме с Хърватия готови за приемане в Шенген, то това нищо не означава, просто бяхме покрили критериите, за разлика от сега ;)
2
0
гарфилд (преди 5 месеца)
Рейтинг: 47188 | Одобрение: 15743
Деси...вие и сега сте излишни,моме.:errm:
1
0
Радостин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 103933 | Одобрение: 1663
ГЕРБ не са победители.Купиха си изборите както и преди. Предвождани от  ДОКАЗАНО корумпиран, крадлив главатар ,шайката ГЕРБ е за ЗАТВОРА. Хич да не се гласят на софрата-държавна хранилка.
Всеки да си получи заслуженото !
2
0
MrBean (преди 5 месеца)
Рейтинг: 118500 | Одобрение: -1395
Кристинчо,явно за теб държавата е постове.Да ама дори ДПС не искат да управляват,защото не можем да връщаме кредитите.България мина на червено още при Ковида.Дреме им на доган или копейкин за Тулупа.
3
4
KRISTINCHO (преди 5 месеца)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
Жалко че Бойко не е дипломат. Трябваше да покани на разговори всички парламентарни партии и да им предложи постове, а не само на ПП. Който приеме приеме, който откаже си е за негова сметка. Голямата му грешка е тази, че когато дойде на власт, не натика всички крадливи същества, облажили се от приватизацията и присвоили банки, земеделски земи и предприятия, в БЕЛЕНЕ там където много българи бяха заточени, без съд и присъда. Сега тези същества щяха да бъдат по ниски от тревата и нямаше да реват като незадоволени вдовици...за модела ГЕРБ.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
5
1
kris (преди 5 месеца)
Рейтинг: 294618 | Одобрение: 41773
Преди 38 години една студентка по медицина ме намъкна в моргата и ми показа стъкленица с формалин в която плуваше огромен мъжки чеп.....студентите са го наричали ПОБЕДИТЕЛЯТ......Защо ли ми напомня за Победителите от ГРОБ.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
kjk (преди 5 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
Те ви качиха на пързалката,каквито и варианти да имате ще ви трябва парашут на слизане!!!
2
1
MrBean (преди 5 месеца)
Рейтинг: 118500 | Одобрение: -1395
И стова тласка обичния си лидер право в зандана.Пък и той като повлече крак....има и други.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама