Авторката на българския разказ, поместен в учебник в САЩ: Това е творба за надеждата (видео)

26.01.2019 / 12:37 4

Кадър Нова тв 

Здравка Евтимова е писател, автор на разкази, романи, преводач. Неини книги са преведени и се четат на няколко континента в Европа, Америка, Азия. Тази седмица стана ясно, че разказът й "Кръв от къртица" ще влезе в американските учебници по литература.

"Всичко, което се случва в нашата страна, ме кара да се чувствам силно разгневена. Иска ми се България да запази красотата си, защото природата ни е уникална", каза Евтимова в ефира на "Събуди се" по Нова тв.

Тя сподели, че от малка е възпитана в любов към литературата. Родителите й й четяли творби на Йовков и Смирненски.

Разказът "Кръв от къртица" е разказ за надеждата в 1212 думи, споделя авторката. Творбата описва борбата на една майка да спаси болния си син.

Евтимова обаче е категорична, че има хора, чиито житейски истории са по-силни от което и да било литературно произведение.

Повече по темата вижте във видеото."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
23
21
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71395 | Одобрение: 34475
Разказът, наистина има леко депресивен характер, но и много може да се разсъждава по него – за сляпата надежда, че има лек за нещо неизлечимо...., за идеята, че кръводаряването може да спасява животи..., за това, че живеем  в ''болни времена'', в които медицината не е в състояние да ни лекува от болестите на тялото, а условията на живот, разболяват душите ни... Може би и в българските учебници трябва да влвзе този разказ, но.... дали им стиска на тези, от които зависи....
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама