Айхан от Варна: Big Mac съдържа 1,5 грама трансмазнини и отнема 51 дни за усвояване

25.02.2021 / 11:44 3

Кадър Ayhan Infire

Макдоналдс днес е най-голямата верига за бързо хранене в света. Американската корпорация прави всичко, само за да не губят посетители: често променя менюто, стартира нови колекции и не забравт да харчат огромни суми за реклама, разказва влогърът Айхан Юнал от Варна.

Популярността на Макдоналдс не намалява, но много експерти твърдят, че такава храна е пагубна за здравето на хората, Макдоналдс не искат да имат загуба. Следователно, толкова много консерванти се добавят към нетрайните печени изделия, че те могат да
останат „свежи“ в продължение на няколко години.

Една от вълшебните съставки е калциевият сулфат, известен още като гипс. Но още по- лошо е амониевият сулфат, който може да причини гадене и диария.  Цените на бързите храни растат, а качеството на храните намалява. За цената на обяд в Макдоналдс можете да си купите много полезни хранителни стоки в магазина, за да приготвите вкусна супа за цялото семейство. Така или иначе, трябва да си готвите, за да се храните пестеливо.
Ясно е, че никой не е мислил, че пържените картофи могат да бъдат полезни. Само за приготвянето му се използва и глюкоза, която бързо се превръща в мазнини и силно влияе върху нивата на кръвната захар.  Тези пържени картофи ще ви задоволят, но само за кратко и следващото чувство на глад ще бъде по-силно от предишното.
Трансмазнините са неестествени изомери на мастни киселини, образувани по-специално при производството на маргарин и растителни масла. Маргаринът и други модифицирани растителни масла повишават нивата на холестерола и увеличават риска от сърдечни заболявания.

Big Mac съдържа 1,5 грама транс-мазнини и отнема 51 дни, за да ги усвои!

Златните арки на Макдоналдс, според психолога Луис Ческин, са фройдистки символ. Това е "чифт огромни гърди, които карат хората да огладнеят щом ги видят.
Макдоналдс продава повече от 75 хамбургери на секунда. Тоест около 6
милиарда бургери всеки ден.  Като цяло цялата индустрия за бързо хранене е насочена към децата, едно доволно от храната дете, може да доведе и своите родители, баба,
дядо. 

За никой не е секрет, че МакДоналдс правят милиони продавайки своите франчайзи, именно всеки един голям град във всяка държава има многобройни ресторанти на МакДоналдс В който и от ресторантите на МакДоналдс да влезете, вкуса на бургера ще е същият, да, те са се сдобили с автоматизиран процес за приготвяне на бургери, и не напразно е най-голямата мрежа за фастфууд в целият свят, която не спира да расте. 

През 1970 г. американците харчат за тази храна 6 млрд. долара годишно, през 2001 г. - повече от 110 млрд. това е повече, отколкото за висше образование, компютри, автомобили. Повече от книги, филми, списания, вестници, видеоклипове и музика – взети заедно... 

Защо пържените картофи са толкова вкусни и каква е истинската цена
на хамбургер?


"Макдоналдс" са навсякъде - в училища, на кораби, в болници. Предполам, че поне веднъж в живота си сте опитвали картофките на МакДоналдс и да те наистина пристрастяват, напишете долу в коментарите дали сте опитвали... но кое е толкова пристрастяващото към тях?

Господин картоф 


Не толкова отдавна корпорацията увери всички привърженици на вегетарианството, че вместо говеждо месо, пържените картофи се приготвят с 100% зехтин. Само че преди да влязат във фритюрника, картофите се обработват с помощта на малко количество естествен аромат на говеждо месо!


Още през 20-те години в региона Айдахоо се развива супер-картофена индустрия с топли дни, хладни нощи и леки вулканични почви. По това време американците ядат варени, печени или картофени пюрета, но постепенно любовта към пържените картофи, рецептата за която президентът Джеферсън донася от Франция през 1802 г., се разпространява навсякъде. И скоро химиците му подобриха технологията за бързо
замразяване.

За Рей Крок картофите бяха главоболие и огромен проблем. Популяризацията на хамбургерите са му отнемали много време. И тогава Рей Крок(собственикът на МакДоналдс) е решил да купи замразени картофи от Simplot.
Рязкото смъкване на цените е направило пържените картофи по-популярни: и те са започнали да се консумират почти 8 пъти повече. И фермера произвеждащ картофите с лека ръка, се е превърнал в един от най-богатите мъже и най-големите собственици на земя в Америка. Този възрастен мултимилиардер носи каубойска шапка, вечеря в доктора и кара Линкълн с номер „Мистър Спуд“ - „Господин картоф“

Добре, от къде идват големите печалби на МакДоналдс, ако не от бургерите? – Франчйз.
Но какво означава франчайз? 
Франчйзът е вид отношения между пазарни субекти, при които едната страна (франчайзодател) предоставя при определени условия и срещу заплащане на друга фирма, желаеща да развива същата дейност (франчайзополучател) правото да използва
разработен и успешен бизнес модел. Да речем, че вие сте купили франчайза и сте намерили страхотно място за новият ресторант на МакДоналдс, първо локацията
трябва да бъде одобрена от МакДоналдс, тоест земята или сградата, която ще купи или наеме купувача на франчайза. 

А защо пък не? МакДоналдс купуват земи с атрактивни локации, и  когато някой иска да им стане техен партньор и да купи техен франчайз, те му предлагат именно тази земя, и новият партньор започва също така да плаща и наем на МакДоналдс, сега вече знаете от къде идват по-големият процент от приходите на МакДоналдс. Когато се е отваря нов ресторант, той трябва да има определено разстояние от предходният ресторант, и точките на които отварят са най-благоприятните за един бизнес от към видимост, човеко-поток.
Интересно ми е, дали във вашият град МакДоналдс е на оживено място! Макдоналдс строго проверява качеството на своята продукция в отделните заведения, защото при грешка, това може да навреди на фирмената репутация на цялата компания.
През 2019година МакДоналдс притежава 7% от своите ресторанти,  които са им донесли 47% приходи на компанията, а останалите 93%, които се явяват франчайз са обогатели фирмата на цели 53%. От собствениците си ресторанти, които са 7% на Мак са им докарали 9,42 милиарда щатски долара, а партньорите им които съставляват
53% са обогатили фирмата с 11,6 милиарда щатски долара. НО, не не бъркайте ДОХОД с ПЕЧАЛБА, защото са две различни неща.
Макдоналдс имат постоянни ежемесечни разходи за оборудването, заплати, данъци и в крайна сметка от 9,42 милиарда щатски долара, на тях им остават чисти 1,5 милиарда.
А всички франчайзи, които съставляват 53% от 11,6 милиарда щатски долара – 10 милиарда от тях са печалба, вие представяте ли си каква огромна сума е това? 
За своите ресторанти трябва да се следи, чисти, поддържа, а франчайзите отнемат по-малко време, плюс това в този случай почти всички данъци са на гърба на партньорите.
Всеки ден, една четвърт от възрастните американци вечерят с фастфууд. Не можете да се измъкнете от бързата храна. 

"MD" днес отговаря за 90% от новите работни места годишно. Всяка година в компанията започват работа милион души. Но това, че е най-големият работодател, не означава и че е с най-висока заплата. Средностатистическият американец яде 3 хамбургери и 4 порции картофи всяка седмица. Всеки осми работник в САЩ някога е работил в McDonald's. 

Две трети от всички работници в заведенията за бързо хранене са под 20
години. Те работят с много малко заплащане, като извършват прости
операции През 1958 г. в „MD“ се появява първата инструкция от 75 страници,
която описва подробно процедурата за всички действия за приготвяне на
храна и как се общува с клиентите. Днес такава книга има 750 страници и се
нарича „Библията на Макдоналдс“.
Ниските заплати и липсата на защита на труда се заменят със създаването
на „дух на екип“ сред младите работници. Дълго време мениджърите на
Макдоналдс са научени как компетентно да хвалят подчинените си и да
създават илюзия за тяхната незаменимост. Това е по-евтино от
повишаването на заплатите.
Нараняванията сред младия персонал са два пъти по-високи от тези при
възрастните. Всяка година 200 000 души са осакатени на своите работни
позиции. Освен това бързите храни често са обект на грабежи - главно от
същите тийнейджъри, които са работили или работят там. Всеки месец
умират на работа 4-5 души. През 1998 г. в САЩ са били убити повече
работници в ресторантите, отколкото полицаи.

Благодаря Ви, че изгледахте клипа до края, приятели! Имам подарък за
вас, ако обичате да четете книги. Искам да ви подаря напълно
безплатно моята първа електронна книга, за да я получите – харесайте
този видоеклип, коментирайте го със ,,Аз искам тази книга“ и вашият имейл.
Благодаря Ви и ще се видим скоро с нови, супер интересни клипове.
Чао, приятели и до скоро!



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Варна (преди 3 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
Браво на Айхан. Много интересни статии и клипове. Интелегинтен човек и добронамерен 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
2
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 340177 | Одобрение: 54627
Този ще продължава да ни засипва с глупости, които превеждат някъде и няма да измисли никога нещо оригинално, защото няма нищо на горния етаж.....Докато някои му обръщат внимание на брътвежите, сякаш само Макдоналдс е верига за бързо хранене, а в България въобще, ама въобще няма вредни храни.....!! Сякаш 10-12 тона палмово масло изяждани от българите всяка година не е важно.....! А палмовото масло не се разгражда въобще, а се отлага по кръвоносната ни система подобно на холестерола.....Ай ся, явно този цървул търси внимание и още нещо.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
1
MrVain (преди 3 години)
Рейтинг: 2075 | Одобрение: -450
Офф, стига с този.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама