ББР: С помощта на адвокатското дружество на Бориславова имаме преки ползи от 120 000 лева

06.07.2022 / 16:54 3

Снимка: Булфото

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да оказва пълно съдействие на прокуратурата по образуваното досъдебно производство във връзка с договора за правно обслужване от кантората, в която е работила Лена Бориславова преди влизането си в политиката.

Става въпрос за адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, което е разследвано за "съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка", според държавното обвинение. ББР твърди в позиция, разпространена до медиите, че договорът с кантората е сключен законосъобразно и в рамките на правомощията на банката на 1 юли 2021 г.

"Целта на договора бе да гарантира правната защита на банката след напускането без спазване на предизвестие на началника на управление „Правно“ в ББР, както и на още двама ключови експерти в края на юни 2021 г. Договорът с адвокатското дружество е прекратен три месеца по-късно, след назначаването на нов началник на управление „Правно“", допълват от ББР.

"С помощта на адвокатското дружество е спряно изплащането на обезщетения при напускане, с което за банката са реализирани преки ползи в размер на 120 хил. лв., многократно надхвърлящи стойността на правните услуги, предоставени за тримесечния период на действие на договора. На ББР бе оказвано ежедневно съдействие и по редица оперативни въпроси, свързани с промени в нормативната уредба, регулаторни изисквания, търговски спорове, прилагане на трудовото законодателство, производства по несъстоятелност и др.", казват още от банката.

В този период ръководството на ББР подаде към прокуратурата, ДАНС и МВР сигнали за няколко от големите експозиции на банката. По осемте публично оповестени най-големи експозиции с общ размер над 1 млрд. лева прокуратурата се бе самосезирала през юни 2021 г. Въпреки огромните загуби, произтекли за ББР по някои от тези кредити поради допълнително начислените провизии на сума над 190 млн. лева, тази преписка е прекратена от прокуратурата през април 2022 г., посочват от ББР.

Преди няколко дни се появи информация, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова. Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова и кантората, в която е работила.

По-късно от СГП уточниха: "Информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание. От 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК.

"Не съм официално уведомена от прокуратурата за досъдебно производство срещу мен. Разбирам за него от медиите", каза пред БТА Лена Бориславова и допълни, че се разследва самата кантора.

Бориславова коментира, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия от кантората или банката.

През май 2021-ва си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", написа Бориславова във Facebook миналия месец.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
Уйчо е прав...Тая се чука с правилните хора и въобще не е Мурва...!!!!
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
3
0
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88376 | Одобрение: 131
Един закъсал вече и дал пръстен, тя го размахваУхилен
4
0
колю (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7810 | Одобрение: 1285
който го вземе туй момиче за булка голям хаир шъ види......
може и по-добре

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама