БЧК настоява спасителите по плажовете да дежурят до 20 часа

17.07.2017 / 14:21 4

Промяна в организацията на водноспасителната дейност по плажовете предлага Областният съвет на БЧК - Варна. Ако работното време на спасителите бъде удължено до 20 ч, фаталните случаи на удавяния ще намалеят, обясни председателят на ОС на БЧК Илия Раев.

Статистиката сочи, че годишно в България се давят около 130-140 души. 3/4 от тях намират смъртта си във вътрешни водоеми, на неохраняеми ивици или на охраняеми плажове, но след финала на работното време на спасителите, разясни и доц. Димитър Ставрев, преподавател в Медицинския университет и дългогодишен експерт в БЧК. Тъй като промяната в организацията на работа ще повиши разходите, от БЧК настояват държавата да върне плажовете на общините. "Така ще се реши проблемът с неохраняемите ивици, които във Варненско този сезон са 25, а и общините могат да осигурят заетост на спасителите през зимата, за да си запазят кадрите", коментира Илия Раев. Идеите ще бъдат включени в проекта за промени на остарялата Наредба за водно спасяване, готвени от Националния комитет по водно спасяване, в който влизат и представители на МВР, МОН, Министерството на спорта и концесионерите, съобщи  председателят на специалистите по водно спасяване в БЧК-Варна Велислав Цеков. Според него проблем е липсата на обща и плувна култура у българските и особено у чуждите туристи. "Наближава август, който е най-кошмарният летен месец за спасителите. Морето се сърди, вдига вълна в жегите и хората масово не спазват сигналната система и съветите им. Не си вземат и поука", очерта рисковете Цеков. Опасности има и край басейните, голяма част от които и това лято работят без сертификат от специализираната междуведомствена комисия към общината. Тя е издала разрешителни на 161 басейна, а реално работят близо 280. Няма контрол и санкции за нарушителите.  
На старта на традиционната Седмица на водното спасяване от ОС на БЧК отчетоха, че дотук са подготвили 78 спасители и са заверили талоните на близо 400, като бройката е достатъчна за обезпечаването на нуждите на региона. В хотелите са раздадени над 10 000 листовки със съвети за безопасност към летовниците. В рамките на Седмицата на водното спасяване за десета поредна година ще има демонстрации на Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Камчия. На 20 юли на плажа в Слънчев ден предстои атрактивен турнир между действащи спасители. Тази година участниците са от цялото крайбрежие, което превръща проявата в неформален преглед на уменията на спасителите на море.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В малките градове полицията хлопва вратите в 17 ч.пише Петел, тези искат спасители на плажа нощем
1
0
якошиба (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ГОЯ КРАДЕЦ ДЕТО ОБРА ФЕСТИВАЛНИИЯ И С КРАСЪО МЛЯКОТО ДЕТО ПУСКАХА В РЕСТОРАНТА НА ФК ЦИГАНСКИ СВАТБИ СТАНАЛ МНОГО КОМПЕТЕНТЕН И В СПАСИТЕЛНОТО ДЕЛО А КОЙ ЩЕ СЕДИ ДА 500ЛВ ДО 20 30 -НИКОЙ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ИЗБЯГАТ  ВИЖ АКО НАЗНАЧАТ ОЩЕ ХОРА НА 2 СМЕНИ ПО МОЖЕ ДА СТАНЕ КОЕТО СИЛВО МЕ СЪМНЯВА-ТОЯ КЪДЕ ОТИДЕ САМО ГЛУПОСТИ ПРАВИ ТО ЕДНО Е ДА СИ БИЛ ВОДОЛАЗ ЗА МАЛКО ДРУГО Е ДА СЕ ПЕЧЕШ В ТАЯ ЖЕГА БЕЗ ЧАДЪРИ БЕЗ ВОДА ДА И ВОДА ДАЖЕ НЕ ИМ ДАВАТ КАТО КУЧЕТА СА СПАСИТЕЛИТЕ ДЪРТАЦИ ХОДЯТ ДА СИ ПЪЛНЯТ ОТ ТОАЛЕТНИТЕ НА КРЪЧМИТЕ
1
0
- (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За заплата от 500 лева чисто - до 17:30...
6
0
Бай Уй (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Илко - вечния председател на всичко, което може да се председателства.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама