БГ реалност: ТЕЛК даде едва 56% инвалидност на напълно парализирана старица. Нямало доказателства!

16.01.2015 / 08:56 3

Повече от две години 81-годишен мъж воюва с ТЕЛК. Причината - лекарската комисия в Козлодуй отказва да освидетелства болната му съпруга с по-висока степен на инвалидност. Потърпевшият подозира, че това се е случило, защото не е дал подкуп.От своя страна медиците са категорични, че болната няма необходимите документи и трябва спешно да се лекува в болница.
През 2012 година Йордан Горанчовски внася документи в ТЕЛК за освидетелстване на съпругата си. „Направихме всичко, как си му е редът, епикризи от доктор, кои са я гледали, молба от личния лекар, моя молба”, изброи мъжът, цитиран от блиц.
Дядото бил убеден, че комисията ще вземе присърце случая, тъй като жената почти обездвижена.
ТЕЛК обаче присъжда на Василка Горанчовска 54 процента инвалидност, тъй като по документи тя страда само от диабет и високо кръвно.
Вместо инвалидност - дознател
Недоволен, Йордан се жалва в Здравната инспекция.
Последвал нов отказ: „Идва един с брадичка, нито се представи да каже кой е, вземаш болната, ще я караш на Плевен за изследване или в София, за доказване на болестите, рекох, как я мислиш, да я сложа в чувал и за я закарам в болница, това е невъзможно, тя е жив труп, не ме интересува, тя трябва да мине за изследване, рекох - нема да я карам никъде, а той, че ще ме даде на прокурора, добре, дай ме на прокурора”.
Заради отказа, семейството е посетено от дознател и от представители на социалните служби, но данни за извършено престъпление от страна на дядо Йордан не са намерени. Междувременно ТЕЛК увеличава степента на увреждане на жената едва с два процента - от 54 на 56.
„Разбираш ли какво значи ужас бе, две години и половина аз не знам какво да правя вече”, откровен бе Йордан.
Или законосъобразно, или хуманно
Потърсихме за коментар ТЕЛК-Козлодуй. Мъжът с брадичката се оказва нейният председател д-р Емил Гогошев. „Ние не работим като екстрасенсите, може би има, може би няма”, каза той..
Доктор Гогошев не отрича, че видимо състоянието на жената е доста тежко, но е необходима задължителна хоспитализация, за да се докажат и други заболявания, които липсват в досието: „По тая документация как аз ще дам по-висок процент инвалидизация, на практика това ще представлява документално престъпление. Крайно време е българинът да разбере, че не всичко, което е законосъобразно, е хуманно, и не всичко, което е хуманно е законосъобразно”.
По тази причина и НЕЛК отказва да уважи жалбата на дядо Йордан. Той признава, че ако има пари, ще съди лекарите.
Сега процедурата започва отначало, но лекарите се опасяват, че е твърде вероятно болната жена да не дочака края й, ако не бъде лекувана адекватно.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Kasparov (преди 9 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
крис, от думите ти излиза, че експертизата на ТЕЛК е довела до невъзможността майка ти да работи в апетката ?!? А баба ви Ванга е просто една мушенгия, вярата на майка ти е причината да е жива и здрава.
"Chess is mental torture." Gary Kasparov
6
2
kris (преди 9 години)
Рейтинг: 343652 | Одобрение: 55517
5 г борба с телк доведе до невероятна експериза за моята майка , довела до нейната невъзможност да работи в апетека след вдишване на перхидрол по време на проверка.....помогна и баба ванга , вечна и памет.....сега майка ми е жива и здрава благодарение на петричката врачка.....телк е поне за мен една от изкуствено долнопробно създадените соц заведения за прикриване на реалните проблеми в здравоопазването.......пълно с некадърни доктори които не виждат по-далеч от тъпите си гъзове.....а вие вярвате на тях ?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама