БХК осъди главния прокурор заради отказ на информация

01.08.2020 / 09:39 3

bulnews.bg

снимка: Булфото

Главният прокурор Иван Гешев е осъден от Българския хелзинкски комитет (БХК) заради отказа му да предостави списък с наименованията на указанията и инструкциите, издадени от него към прокурорите, съобщиха от правозащитната организация, като посочиха, че решението на Административния съд София - град (АССГ) е окончателно и не подлежи на обжалване.
Магистратите всъщност отменят мълчаливия отказ на главния прокурор да предостави на БХК списък с наименованията на издадените от него указания и инструкции до подчинените му прокурори в цялата страна. "Това са общи за всички прокурори актове по методическото ръководство на прокурорите, уреждащи редица въпроси, свързани с работата им по различни производства. Някои от тях са публикувани в сайта на прокуратурата, но други - не", обясняват от БХК.
Според организацията за съществуването на тези актове на обвинителите българските граждани могат да научат, когато са споменати в различи доклади или в постановления, но не и какво е истинското им съдържание. 
"Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на прилагането им - неясна. Сред тези актове са такива, уреждащи деловодната дейност, случайното разпределение на преписки и дела, надзора над изпълнението на наказанията, участието на прокурорите в административни дела и други", дават юристите от БХК.
С решението си съдът е осъдил прокуратурата да плати и разноските по делото в размер на 510 лв., съобщават още от комитета.
В изпълнение на съдебното решение зам. главния прокурор Красимира Филипова е изпратила до БХК линк към сайта на прокуратурата, твърдейки, че на него са публикувани всички подобни актове на главния прокурор. "В действителност обаче редица са откриваемите от различни източници актове, които не са публикувани на изпратената хипервръзка", твърдят от организацията.
Адвокат Диана Драгиева от БХК коментира, че "не може да се каже какъв е действителният брой на непубликуваните на интернет страницата на прокуратурата актуални актове на главния прокурор, издадени въз основа на неговите правомощия по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, доразвити в чл. 136, ал. 5 Закона за съдебната власт".
"Факт е обаче, че тези актове с неизвестно за обществото съдържание, са задължителни за всеки прокурор - включително за този редови прокурор, за когото Конституционния съд не вижда конституционна пречка да започне разследване срещу главния прокурор. Стои въпросът кой и как следи за пълното съответствие на актовете на главния прокурор с Конституцията и законите на страната, след като той тенденциозно крие дори изчерпателния списък на техните наименования", казва още Драгиева.
От БХК заявяват, че задължението на прокуратурата все още не е изпълнено, въпреки съдебното решение и заради това ще продължат да настояват да получат информацията по законен ред.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Loshia (преди 1 седмица)
Рейтинг: 6156 | Одобрение: -5094
С'я има един тънък момент в Решението на КС. Онуй нЯщо може да бъде разследвано, но не може да бъде ритано. Но! Но! Не може да бъде подслушвано. Със заповед на съдия. Но! Но! Тези, които говорят с него могат да бъдат и разследвани, и подслушвани. Със заповед на съдия. Разследващият прокурор може да публикува всякакви записи, стига името и дрънканиците на Мунчо да бъдат заличени.
Лошо има по лошо от мене няма!!!!
0
1
ас (преди 2 седмици)
Рейтинг: 41647 | Одобрение: 12522
интересно какво иска тази антибългарска органзация сега??? дали просто искат още пари и да искарат още един убиец от затвора???
4
0
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 146657 | Одобрение: 3317
Вече не било модерно да се казва "лъжеш като дърт циганин"......Казва се "лъжеш като Гешев"......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама