БЛС отново се обяви против пълното отпадане на хартиената рецепта

14.05.2022 / 14:41 1

Снимка: Булфото, архив

Българският лекарски съюз отново се обяви против пълното отпадане на хартиената рецепта,както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които към момента са в етап на обсъждане. Това стана с решение на делегатите на 74-я събор на БЛС.

Подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С това си решение те препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16 април.

Представено преди дни проучване на БЛС показва, че европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната такава. Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава.

Българските лекари за пореден път заявяват пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
АЗ СЪЩО СЪМ ПРОТИВ ОТПАДАНЕТО НА ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ЕЛЕКТРОННАТА РЕЦЕПТА Е ДАДЕНО ВСИЧКО КОЕТО Е ИЗПИСАЛ ЛЕКАРЯТ мОГА ЛИ ДА ОТКАЖА ЧАСТ ОТ НЕГО ИЛИ ЗАМЕНЯ НЯКОЙ СКЪП ПРЕПАРАТ С АНАЛОГИЧНИЯТ ПО ЕВТИН Нека не забравяме че личният лекае е ЕТ тоест бизнесмен с произтичащите от това много неща Договорки с разсространители Винаги изписване на най скъпият препарат Многто често изписване на почти ненужни неща които са просто рекламирани в момента Доста от процедурите не се заплащат от здравната каса и там се появяват такива фрапантни разлики които обират и последните пари на пациента БОЛЕН СЕ КЛЕЦА НА ЛЕГЛО ТОГАВА ТОЙ Е ГОТОВ ДА ПЛАЩА ЗА ЗДРАВЕ ЗАЩО
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама