БНТ: Изразът "прошарени коси" затруднил учениците на изпита след VII клас

26.06.2020 / 12:06 1

Снимка: Pexels

Предсрочно днес излязоха резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците, които кандидатстват за гимназиите. Всеки ученик може да види точките си в специална платформа на просветното министерство с код за достъп и входящ номер.

"В столицата резултатите са съизмерими с тези от миналата година", каза за "По света и у нас" началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

По български език учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху романа "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви.

Според членове на комисията по проверка, учениците са били затруднени от някои изрази като "прошарени коси", като са ги наричали "шарени" или "модна прическа".

В ерата на новите технологии не са разбирали и какво означава "кибернетична машина" - също израз от времето на братя Мормареви.

От 29 юни до 1 юли ученици и родители могат да видят работите си, а от 3 до 7 юли се подават документи за класиране, за втора година само електронно.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: Все още нямаме обобщените данни за града ни, но очаквам, че при всички случаи те ще бъдат съизмерими с миналогодишните. Преди малко получих информация за вече за 100 точки, които имаме по български и по математика, така че всички деца, които отговорно са подходили в тази сложна обстановка ще имат по-високи резултати, а тези, които са неглижирали процеса - по-малки.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
gradevv (преди 2 години)
Рейтинг: 3141 | Одобрение: 1621
Изразът не е толкова старовремски, че да ги затрудни. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама