БОРИСЛАВ ИГНАТОВ, АРХИТЕКТ: НОВАТА ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА ЩЕ ИМА МОРСКИ И ИСТОРИЧЕСКИ ДУХ (СНИМКИ)

22.11.2012 / 08:45 3

 

Архитект Борислав Игнатов ръководи творчески екипи „Одесос 2012“, чийто проект „Градска тъкан“ спечели конкурса за новата пешеходна зона на Варна. Проектът трябва да е предаден на община Варна до 12 декември т.г. за остойностяване, а до 11 януари трябва да се депозира в Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране.

 


 

-  Арх. Игнатов, какво трябва да има в бъдещия облик на Варна?

Варна трябва да си възвърне лидерската позиция по Черноморието и в България, най-вече в културно отношение, да се развие като портал към света. Конкурсът за нова пешеходна зона е добра първа стъпка в тази посока. 

Какво разглеждате, посещавайки чужда държава?

Интересувам се от визуалните изкуства. Разглеждам историческите градски центрове, от новите места, модерното изкуство, ежедневния живот, как всичко това е вплетено едно в друго, как прелива от ново в старо и обратно. Културният живот е лицето на целия град и казва доколко едно общество работи и има проблеми. 

Според Вас какво Варна трябва да покаже на своите гости?

Варна има богата история и много талантливи хора, които работят и творят. Това е лицето, което трябва да покажем, не само на гостите, но и на нас самите, хората, които живеем тук. Хората няма да се чувстват сами, а ще са част от една културна общност, която да се поддържа от цялото общество.

Участваше в проект за мост за град Марибор, който ще е следващата културна столица на Европа...

През 2010 г. Марибор организира конкурс във връзка с домакинството за културна столица. За целта направиха нова художествена галерия, цялостна  ревитализация на поречието на река Драва и нов пешеходен мост над реката, който да свързва старата с новата част. Участвах в конкурса за мост. Той е под формата на поредица от шест чаши над реката. Всяка от тях съдържа различен тип културна сцена. Две централни за театър и рецитали, другите са концентрични градини на различна тематика – водни градини с лилии, стъпаловидни градини с местни растителни видове. Идеята е да се създаде площад над реката, който да бъда не само мост, но и място за прекарване на време.

Идеята приложима ли е и за Варна?

Във връзка с кандидатурата на Варна за културна столица 2019 предложих на общината подобен проект - да се изгради мостик. Това е задължително за всеки уважаващ се морски град. Мостикът минава покрай Аквариума навътре в морето. В края на съоръжението сред водата може да има голяма сцена. Така публиката ще се наслаждава на морето, града в силует и на културното събитие едновременно. Този район е исторически – тук са били първите структури на стара Варна, това е било любимо, фокално място за целия град. 

По какъв проект работиш към момента?

Жилищни сгради, които са с малък размер и предизвикателни за реализация. Проектът за пешеходната зона ми ангажира цялото време, очакванията са много големи, даваме всичко от себе си. След общественото представяне на проекта има доста отзиви, много от които са положителни. Има и много градивни критики, които сега осмисляме, за да включим в крайното решение. 

Кои са градивните критики?

Архитектурната колегия и от колегите, които участваха в конкурса, генерираха доста предложения и допълнения към идейния проект, който сега изпипваме. Има интересни предложения за начина на отводняване, за конкретни детайли, за използваните материали, различни мнения за цветовата гама. Нашата основна цел е това, което ще са прави, да не е натрапчиво, да звучи естествено, да е дълготрайно, с мисъл за бъдещето.

Вграждането на послания в настилката е обект на критика, получава се символично сгазване на националните символи?

За площад „Независимост“ имаме идея да вградим в настилката имената на известни личности. Сега сме в дебати как това да се направи конкретно. Има много примери за това по света. Най-яркият е Алеята на звездите в Холивуд, където в тротоара са вградени имена. Пешеходците могат да минат върху тях, но всъщност хората ги заобикалят и се снимат с тях като нещо важно и забележително. Обмисляме този момент, надявам се да намерим оригинално решение.

Възниква въпрос с използваните материали.

Предлагаме да се използват български гранит и клинкерни павета, за които сме заложили качествени показатели. 

Червеният цвят също е под въпрос.

Червеният цвят беше условен, за идейния проект. Стремим се към близки до глината цветове – керемидено, пастелно, охра. Търсим преливна на цветовете, цветът няма да е хомогенен. Опитваме да не сме буквални и натрапчиви, търси се комфорт. Ако се върви върху контрастни цветове, окото ги възприема като стъпала. Искаме движението по тази зона да е естествено.

В окончателния проект ще ни изненадате ли с нова идея?

Разработките на отделните детайли определено ще изненадат. Например на няколко места предлагаме да се сложат стари котви, взети от Военноморския музей. Така ще се предаде допълнително морски и исторически дух на пешеходната зона. Ще се даде и идеята, че наблизо има Военноморски музей и може да се посети.

Докога трябва да сте готови с проекта?

Проектът трябва да е предаден на община Варна до 12 декември т.г. за остойностяване. До 11 януари трябва да се депозира в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране.


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама