Багер на ВиК счупи делвата от IV век в центъра на Варна! Какво е състоянието на скелетите - не се знае

28.03.2015 / 17:21 15

Машина на ВиК е пукнала делвата от IV век, която археолози намериха, непосредствено преди разкриването на крепостната стена на антчния Одесос, научи Varnautre.bg. След поредната авария днес багер на водоразпределителното дружество е влязъл в археологическия обект и е започнал да копае напречно, вследствие на което  делвата е счупена. Все още не е ясно какви други поражения са нанесли служителителите на ВиК. В разкопките бе открит и некропол, по-древен от крепостната стена, но състоянието на човешките останки, след газенето на багера, не е ясно.

"Поне не са успели да ударят стената", коментира пред Varnautre.bg д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. По думите му в музея имат опит и ще успеят да залепят делвата. 

Той обаче уточни, че служителите и машините на ВиК са влезли без да предупредят арехеолозите и без да се събразят с тяхната работа. Припомняме, че разкопките станаха официален археологически обект със заповед на Министерството на културата от 12 март. Според нея в последвалите 22 дни се налага забрана за извършване на строително-ремонтни дейности по бул. "Княз Борис I" - в участъка от т. нар. Дупка до хотел "Черно море".


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
Мистър Бийн (преди 6 години)
Рейтинг: 725 | Одобрение: 395
няма такъв некадърен народ да си унищожава историята от некадърност. не заслужавате да се наречете народ. безпаметно племе сте но хубавото е че скоро няма да ви има. вие сте срам за предците си
20
0
iTechnology (преди 6 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Некадърници!!! Отдавна трябваше да я приберете.... аман от Вас!!! Сега по-добре ли е като е счупена?!??!?! То беше ясно ,че ще стане нещо такова...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама