Бах, Бетовен и Григ в безплатен концерт днес във Варна

23.11.2022 / 09:43 0

Булфото

Днес от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия ще бъде представен концерта за цигулка и пиано „Изяществото на камерната музика“.

За всички ценители на класическата музика е направена специална селекция от произведения, а входът за събитието ще е свободен, съобщи Moreto.net.

Солисти ще бъдат Стефан Бояджиев (пиано) и Божидар Бенев (цигулка).

С този концерт се цели да се популяризира камерната музика и да се представи на публиката нейната красота и изящество. В програмата са включени произведения на Бах, Бетовен, Григ и др.

Между изпълненията ще имате възможност и да чуете историята, която стои зад тяхното създаване и някои любопитни факти свързани с тях и с периода, от който са. По този начин освен да се насладят на музиката зрителите ще могат и да научат полезни и любопитни факти по темата.

В програта:

ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ – ШАКОНА

ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН - ЛУННА СОНАТА

ПЬОТР ИЛИЧ ЧАЙКОВСКИ – РАЗМИШЛЕНИЕ

АЛЕКСАНДЪР РАЙЧЕВ - СОНАТА ПОЕМА

ЕДВАРД ГРИГ - СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО №3 В ДО МИНОР

Продължителност: 1 ч. 30 мин.

Стефан Бояджиев през 1998 г. завършва НУИ „Добри Христов” в родния си, специалност пиано. През 1998 г. е приет в НМА „Панчо Владигеров” - София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. завършва хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още: Пазарджишки симфоничен оркестър (2002), Софийски духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорска опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ – София при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. Във Варненската работи най-напред с хора, а след това и с оркестъра и солистите, като реализира редица премиерни заглавия. Изявява се и като блестящ пианист с изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов с Варненската филхармония. Като пианист през последните 2 години участва активно в камерни проекти, част от тях са „Испанска феерия“, „Приказка да ти изпея“, „С България в сърцето“ и др.

Божидар-Матео Бенев завършва НУИ „Д. Христов“ в гр. Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Продължава професионалното си обучение в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това след успешно издържан конкурс през 2004 г. влиза в състава на Симфоничния оркестър на Варненска Филхармония, където през 2014 г. след прослушване и концерт е повишен и става помощник концертмайстор, както и концертмайстор по съвместителство. От 2013 г. е член и на Български камерен оркестър – гр. Добрич. Не спира да концертира солов, както със споменатите състави, така и камерно-камерни сонатни концерти и солови рецитали в квартет с изтъкнати музиканти от водещи европейски оркестри. Сред, които Концертгебау-Амстердам и Радиооркестър Париж на Международен Музикален Фестивал „Варненско лято“.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама