Балчик празнува 83 години от Освобождението си

21.09.2023 / 15:08 0

Кадър ФБ

В тържествена обстановка бе отбелязана 83-ата годишнина от връщането на Балчик в пределите на България. Площад “21 септември” събра стотици граждани, ученици и гости, които се поздравиха по повод историческата годишнина. Военни почести отдадоха представителна част на ВМС на Република България и Представителният духов оркестър на флота, предаде БНР.

Продължилата четвърт век румънска окупация свършва на 21 септември 1940 г. На този ден генерал-лейтенант Георги Попов влиза в Балчик - първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 7 септември същата година. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913 г.

Тържествената церемония започна сиздигане на националния флаг. В словото си кметът на Балчик Николай Ангелов приветства балчиклии и припомни историческите събития:„Румънската окупация 1913 - 1940 г. оставя почти разорена икономика и земеделие, както и политическо и културно обезправяване на българите. През десетилетията чуждо господство, Добруджа се превръща в общобългарски символ, а свободата й - в общобългарски идеал. И неслучайно, когато идва вестта за нейното възвръщане, не само в Добруджа, но и в цяла България звънят камбаните на свободата. 21-ви септември е ден, в който Балчик празнува своето възкресение. Тук на препълнения с хора площад, стотици балчиклии възторжено посрещат своите освободители - частите на Морския отряд и 8-ми Приморски полк. 

Площадът на града се оказва твърде тесен, за да побере всички желаещи да видят и аплодират освободителните български флотски и армейски части. Най-после, след четвъртвековна окупация, Южна Добруджа е присъединена към Родината. Възстановена е границата между България и Румъния до 1913 г. Крайовският договор е връх в постиженията на българската дипломация. Той въплъщава в себе си мечтите на хиляди българи и е символ на народното единение и историческа справедливост. Над златните добруджански полета изгрява слънцето на свободата! Всяка памет за триумф на българския дух, всяка една българска военна и дипломатическа победа трябва да се помни. Наш дълг е да пазим, почитаме и предаваме на идващите поколения завета на предците ни за свободна и независима България. Поклон пред смелите и достойни българи, които преди 83 години възвърнаха надеждата, възцариха справедливостта за всички от Добруджа и за целия български народ. Вечна памет на героите“.

С падане на колене днес балчиклии почетоха паметта на хилядите репресирани и изчезнали по време на румънката окупация. Пред паметника на героите, паднали за Отечеството, институции, организации, граждани поднесоха венци и цветя.

За активното участие в обществения живот на Балчик днес Духовият оркестър на Военноморските силиполучи като подарък бас китара от най-висок клас, каквато е класата на всеки един музикант в него.

В празничния ден бе представена изложбата на централния площад  “Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК”, създадена специално за 21 септември от Исторически музей – Балчик. Тя съдържа 20 табла, които описват със снимки и текст историята на Белия град от 1850 до 1950 година.

Празникът ще завърши с концерт на ансамбъл „Българе“ от 18,30 часа на централния площад „21 септември“, но и начало на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който продължава до 24 септември.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама