Българи и руснаци разкриват мистерията на най-великата морска битка! Победителят в нея е канонизиран светец!

16.02.2016 / 16:21 4

Институт по океанология - Варна към Българска академия на науките и Руския национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество ще правят общи изследвания в района на нос Калиакра. Сред целите им ще е да открият колкото се може повече свидетелства за една от най-великите морски битки в историята.

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.

Руският флот е командван от адмирал Фьодор Ушаков, който в днешни дни е канонизиран и почитан като светец. Именно маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Изследванията стават възможни благодарение на общ меморандум между БАН и руския комитет. Той ще бъде подписан от ръководителите на двете организации - Проф. Виктор Архипов - Председател на Руския национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество и Проф. дгн. Веселин Пейчев - и.д. Директор на Института по океанология.

С подписването на меморандума двете организации декларират ангажимента си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество в областта на Екологичния мониторинг на Черно море и Подводната археология. Сътрудничеството цели и съвместната работа в посока на подпомагане и извършване на съвременни научни изследвания. Между темите, по които ще се работи, е и разкриването на повече подробности за древния български морски флот и корабоплаването по нашия бряг на Черно море.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 7 години)
Рейтинг: 259379 | Одобрение: 31784
Атака от подветрената страна при ветроходните кораби е стандартна и ВАЖНОТО Е ДА Я ПОСТИГНЕШ....Затова и са въведени така наречените линейни ветроходи.....Нелсън също е имал по-малко кораби от обединената Испанско-Френска ескадра при Трафалгар, но надменния Вилньов не е отчел правилно маньовъра на Нелсън....В случая с конкретната битка обаче , не може да се пренебрегне гениалността на Ушаков , при положение , че турците са разполагали с линейни кораби , английско производство !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
4
Данъчен (преди 7 години)
Рейтинг: 212 | Одобрение: 27
Вероятно това е била една от битките за освобождение на " Братския славянски народ " от турските поробители.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама