Българите са най-застрашени от бедност в Европейския съюз

17.10.2019 / 17:03 3

Снимка Булфото

България си остава страната в ЕС с най-висок дял хора, застрашени от бедност и социална изолация - близо 33% от населението. На другия полюс е Чехия - с 12%. България е първенец и в друга негативна класация, съобщи Канал 3.

В ЕС броят на хората, застрашени от бедност и социална изолация, продължава да намалява. През 2018 те са били 109,2 милиона (21,7%). А това е с 2,7 милиона по-малко, отколкото през 2017 година, става ясно от изследване на Евростат.

Най-тежко остава положението в България. През 2018 делът на застрашените от бедност българи е бил 32,8%. Все пак трябва да се отбележи, че и България е постигнала лек напредък - спрямо 2017 е отчетен спад с 6,1%. След България се нареждат Румъния (32,5%) и Гърция (31,8%). А най-малко застрашени от бедност хора живеят в Чехия - едва 12,2%. Точно такъв е бил делът им и през 2017 година.

От изследването става още ясно, че през миналата година 5,8 на сто от населението на ЕС са живели при огромни материални лишения. Става дума за хора, които не са имали възможност да си плащат всички сметки, да отопляват жилището си подобаващо или да си позволят едноседмична почивка. И в тази категория "първенец" е България - с 20,9%. Най-слабо засегнати в това отношение са жителите на Люксембург (1,3%), Швеция (1,6%) и Холандия (2,4%).

Спрямо данните отпреди 10 години (2008), най-голям спад в дела на застрашените от бедност е отбелязала България (-12%). А най-голямо покачване - Люксембург (+6,4%). Делът на застрашените от бедност се е повишил също в Гърция, Естония, Испания, Италия, Швеция и Кипър. А освен в България, той е намалял и в Румъния, Полша, Унгария и Латвия.

В абсолютни числа най-много застрашени от бедност хора е имало в Италия - 16,44 милиона, Германия -15,25 милиона, и Великобритания -14,33 милиона. А най-малко - 89 000 - в малката Малта, което се обяснява и с по-малобройното ѝ население (460 000)."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Свободен (преди 7 месеца)
Рейтинг: 1223 | Одобрение: 323
застрашени бяха преди време а сега са си бедни за сметка на 2-3% богати
6
3
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 32520 | Одобрение: 11055
ето до каде ни докарах герб

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама