България - 12-та сред 51 държави по смъртност от нездравословно хранене

12.01.2019 / 12:52 2

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12 място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за което съобщи "Дейли мейл", пише novаnews.bg. Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.


Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики. На първо място е Узбекистан, където починалите на неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република - Грузия. И веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа. Над 2 млн. жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Тито (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ниската здравна култура на населението във страната е произвела близо милион инвалиди тези които са починали внезапно от сърце може да се смятат за щасливци. Преди повече от 2 000 тодини Хипократ е казал ХРАНАТА Е ПРИЧИНА ЗА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ХРАНАТА Е ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО . Някой който се съмнява че думите с главни букви са измислица да прочете Хипократовата клетва на лекарите и ще ги намери там. Господине с ник МММММ просто се заблуждавате че сте извършили някакъв подвиг на фона на ГЛУПАЦИТЕ които се гнусят от вашия начин на хранене а може би и на живот.
3
0
Мммм (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ей ся омааах 6 кренвирша. Отварям и първата бира след малко. Изяжте се от яд, пръдни!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама