България днес: Русенец набирал камикадзета

19.12.2014 / 13:19 1

 

 
Русенец е набирал камикадзета, които са извършвали самоубийствени атентати. Това става ясно от внесения в испански съд обвинителен акт срещу т.нар. "Бригада Ал Андалус", пише България днес. 
 
Още през изминалото лято гръмна новината, че 35-годишен български гражданин е задържан в Мадрид като част от терористична джихадистка организация. Групата е била ръководена от мароканеца Лахчен Икасриен и в ареста след провеждането на операция "Гала" попаднаха общо 9 мъже. Седем от тях са мароканци, а един е аржентинец, наскоро приел исляма. Деветият е роденият в Русе Дениз Ибрям Реджеб. За него още тогава стана ясно, че е бил свръзка между звената, които са набирали джихадисти за включване във военните действия в Близкия изток.
За внасянето на обвинителния акт през тази седмица съобщи съдията от Аудиенсия Национал (Испанския специализиран съд) Пабло Рус. От него става ясно, че "Бригада Ал Андалус" е сътрудничела с „Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ), вече известна като „Ислямска държава". Лежалият в "Гуантанамо" лидер Икасриен е описан като "харизматична личност", който държал подчинените си под строг контрол. Като млад се препитавал като градинар, готвач и строител в Испания и Мароко. Бил е арестуван за разпространение на хашиш, за което е лежал три години в затвора. 47-годишният салафит е ученик на сирийския шейх Абу Дада, който организира терористичните актове в Мадрид през пролетта на 2004 г. През 2001 г. Икасриен е заловен в Афганистан и прекарва близо 4 години в щатския затвор "Гуантанамо".

Лидерът Икасриен е лежал в "Гуантанамо"
Групата на Икасриен се била оформила като една от важните европейски клетки, вербуващи бойци за ИДИЛ. С помощта на посредника Дениз Ибрям Реджеб са поддържани тесни контакти с групи във Франция, Белгия, Мароко, Тунис, Египет, Турция и Сирия. От обвинението обаче става ясно, че българският гражданин и колегите му ислямисти от "Бригада Ал Андалус" са набирали бъдещи камикадзета, които да осъществяват самоубийствени терористични актове. Има данни, че двама от вербуваните, Абделатив ал Морабет и Билал ел Хелка, вече са се самовзривили в Ирак. Знае се, че всяка година при десетките самоубийствени атентати на ислямски фундаменталисти загиват хиляди невинни, много от които деца и жени.
Освен деветимата задържани на процеса ще отговарят още шестима ислямисти, които обаче успели да се покрият по време на извършването на операция "Гала" и в момента са в неизвестност. За един от тях се знае, че е заминал за Сирия и е брат на един от атентаторите, взривили влаковете в Мадрид през 2004 година, при което загинаха 192 човека, сред които и четирима българи.
За русенеца Дениз Ибрям Реджеб все ще не е ясно как се е свързал с "Бригада Ал Андалус". В миналото той е живял в центъра на дунавския град, но съседите му вече не си спомнят за него.


Задържанията на ислямистите по време на операция "Гала"
Процесът срещу "Бригада Ал Андалус" ще започне по време, когато испанските власти с помощта и на ДАНС успяха да разбият поредни терористични клетки. На Иберийския полуостров и в Северна Африка бяха арестувани джихадисти, повечето от които мароканци, които зарибявали млади момичета да стават съпруги на лидерите на „Ислямска държава" или да се включат във военните действия. Мароканци и бразилец, заподозрени в Испания за тероризъм, пък бяха арестувани у нас при опит да преминат в Турция и оттам в Сирия, за да подкрепят ислямистите.

300 бомби цъкат в Европа и САЩ

Въпреки че ислямистките самоубийствени атентати основно се извършват в страните от Близкия изток, още през 2007 година дойде предупреждение, че Европа и САЩ не са застраховани. Тогава американският телевизионен канал Ей Би Си излъчи видеоматериал на пакистански журналист, на който бе заснета церемония за завършване на обучението на около 300 атентатори самоубийци. 

Предположенията бяха, че те ще се опитат да влязат в страни от Стария континент, както и в САЩ и Канада. Тъй като морето от насилие, което се очакваше да предизвикат камикадзетата, не се състоя, а ударените от службите ислямистки клетки са далеч по-малко, според специалисти кандидат-самоубийците може отдавна да са стигнали до дестинациите си, но като бомби със закъснител да изчакват удобно време за атентат.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Kr1s0 (преди 6 години)
Рейтинг: 789 | Одобрение: 349
Убийте го с камъни!
Преинсталиране на Windows. Компютърни услуги.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама