България е готова за Шенген и за чакалнята на Еврозоната

12.01.2018 / 20:52 2

България е готова за Шенген и за чакалнята на Еврозоната, но Западните Балкани няма да влязат в Евросъюза преди 2020 г. Това стана ясно от първите разговори по същество между България и Еврокомисията.

Еврокомисари и министри се събраха в Националния дворец на културата да обсъждат външната политика, миграцията, как Европа да е по-близка до хората и да е по-технологична. Извън планираните разговори обаче мястото си намериха Западните Балкани, Еврозоната, Шенген и Турция. И се разбра от Еврокомисията, че западните ни съседки няма да влязат в Съюза в следващите две години, защото не били готови. А от България - че няма да отстъпим от искането безвъзмездните пари от Европа да останат, съобщава Нова тв.

Думата на втория официален европредседателски ден е напредък. Напредък по разговорите за външната политика, миграцията, за по-близка до хората Европа. Напредък за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз обаче - по-късно.

„Няма да е възможно преди 1 януари 2020 г. да се приемат нови членове, тъй като подготовката не е напреднала дотолкова, условията не са изпълнени. Това е изключително важно - Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива и тя да бъде потвърдена отново. Тъй като иначе ще е голяма опасността именно в този сложен регион на Европа да сме свидетели отново на събитията, които преживяхме в началото на 90-те години”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Ако ние сега не дадем перспектива, а най-безрисковата за ЕС е да се изгради инфрасруктурата на Балканите. Аз мисля, че не само не носи риск, ами ще даде възможност за повече инвестиции, туризъм, сближаване на хората”, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Сближаване много искали - и България, и Европа, и за отношенията с Турция.

„Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим просто какъв напредък ще постигне тя в следващите месеци, но досега не можем да говорим за напредък, след като има журналисти в турските затвори”, заяви Жан-Клод Юнкер.

„Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, те трябва много внимателно да се разглеждат. Моето мнение е, че ние трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това, разбира се, е тема на съвета, тема на всички колеги”, добави Бойко Борисов.

Все повече сме се доближили и до Еврозоната - и по българска, и по европейска оценка. И там напредък. Съвсем готова България била и за Шенген.

„Снощи казах, че мястото на България е в Шенген и изобщо не бих отстъпил от тази позиция”, коментира председателят на Европейската комисия.

„На 6-и февруари идва премиерът на Холандия, ще си говорим с него тука и ще го водя на границата - да види как се охранява и ако има по-добра, аз самият ще кажа не искам да отиваме в Шенген. Дано няма много сняг, защото ще го заведа на границата, защото България в момента пази най-добре европейската граница. Така че клишето България, Румъния, Шенген, не го заслужаваме”, на мнение е премиерът Борисов.

Незаслужено сме пострадали и в енергетиката, напомни премиерът. Заради европейския конфликт с Русия и доставките на газ, които ни заобиколиха.

А, според Юнкер, не трябвало да ни наказват със съмнения, че сме корумпирана държава. Да, имало проблем, но го имало и другаде. Пък и ние сме се борили. В последните години, според Еврокомисията, с напредък. 

Премиерът обясни, че баланс няма да търси само по една тема. И това е настояването ни кохезионните фондове - т.е. парите от Европа, например, за земеделците, да не се спират при обсъждането на новия европейски бюджет до 2027 г. И още за парите, които България ще получи - подписа се споразумение за 100 милиона евро от Европейската инвестиционна банка - заем за завод за лекарства в Пещера.

След срещата си с премиера, Жан-Клод Юнкер разговаря и с президента. Двамата обсъждали общата европейска отбрана, както и европейския бюджет, след напускането на Великобритания. Малко след срещите в НДК Юнкер отиде и в Народното събрание. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
? (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Kакъв Шенген,каква чакалня-те дори в тоалетната си не ни искат!Дайте му още една шопска и му налейте още една мускатова,и тогава и в спалнята ще ни покани!Когато мине европредседателството ни,дори от списъка за крайно нуждаещи ще ни изтрият!
1
5
якошиба (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А ТАКА ТАКА ТУЙ ДА СЕ ЧУВА-ЧИЧО ПУТИН ДА ДУХА СУПАТА
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама