България изпрати в Брюксел предложението си за газов хъб

12.12.2014 / 20:41 3

България изпрати официално предложение на Европейската комисия за изгражданетно на газов хъб до Варна, където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток”. Според обсъдената на последното правителствено заседание идея, този хъб би могъл да се превърне в общ газов разпределителен център за страните-членки в региона – България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност – Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и други, съобщава БНТ 1. 

В текста на писмото, адресирано до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни.

„Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара”, се казва в писмото.

Предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от Южен поток, както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море. Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източносредиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали. В предложението  на правителството се казва още, че бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз.”
България подчертава, че подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана „Юнкер” и формирането на Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.

Томислав Дончев – вицепремиер: “Считаме, че това е едно предложение, изцяло в контекста на създаващия се енергиен съюз. Това не е Южен поток 2 или 3.”

Предстоят множество разговори по предложението първо с ЕК, а  после и с държавите членки, каза още Дончев. В изпратеното днес писмо до комисар Шевчович е отпратена и официална покана за среща-разговор в София с премиера Борисов, на която да бъдат обсъдени параметрите на проекта, както и всички други актуални енергийни въпроси преди предстоящото посещение на комисаря  в Русия.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
като се обърне каруцата , пътища много.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама