България няма пари за природен газ, тегли от резервите

15.12.2014 / 09:59 4

Заради липса на достатъчно средства държавната компания "Булгаргаз" планира да използва всички свои резерви от хранилището в Чирен до края на зимата. Компанията е уведомила за това министерството на енергетиката.

Това е записано в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Обикновено запасите в Чирен се използват само при недостиг на газ през зимния сезон, когато скача консумацията. Сега обаче на 1 април България остава без никакви запаси, пише "Труд".

Разчетите на "Булгаргаз" показват, че компанията се нуждае от 924 млн. куб. метра газ през първото тримесечие на 2015 г. Само две трети от тях ще бъдат осигурени по договора с "Газпром експорт", минимални количества ще дойдат от местен добив в Черно море, а последните 240 млн куб м ще бъдат изтеглени от хранилището в Чирен.

Като тегли газ от хранилището, дружеството прави цената на получения газ по-ниска.

Според справка на ДКЕВР "Газпром експорт" намалява цената на газа в началото на годината с 6,68%, а британската "Петрокелтик", която добива газ в България - с 0,55 на сто.

Въпреки това изчисленията на компанията показват, че към момента "Булгаргаз" продава на загуба. Дружеството купува по-скъпо горивото, отколкото го продава, заради определените от ДКЕВР цени. От регулатора обещават да върнат загубата на предприятието в бъдещето.

Именно заради продажбата на загуба, както и заради несъбраните си вземания от топлофикациите в страната, "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние от години. В края на тази есен ситуацията с предприятието се влоши още повече и то обяви, че няма пари да купува руски газ.

Дружеството получи и втори отказ от банки да го кредитират. Освен БЕХ кредитор на дружеството е и държавната "Булгартрансгаз", на която доставчикът просто не плаща транзитни такси.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Владимир (преди 5 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
като почнете да обвинявате се герб за всички нещастия в бг, та човек ще остане с впечатлението, че те са единственото и най-голямо зло в бг, а всичките останали мизерници - атака, абв, ббц, бсп, реформаторски бльоч и прочее боклук са света вода. аз лично съм против всичките, нужна е свежа кръв в бг политиката, ама не "свежа" като склепаторената боза на реформаторския бльоч, а наистина свежа. то я има, ама по не знайна причина никой не щя да гласува за нея, всеки псува досегашните партии и после пак за някоя от тях си гласува или за някоя от производните им и после пак псува и се чуди що нищо не се променя. няма да спомена за коя партия говоря, щото не ми е работа да правя политическа пропаганда, който има малко акъл ще потърси и ще намери или ще се сети.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама