България остава на предпоследно място по болничен престой в ЕС

14.01.2020 / 15:18 0

Въпреки че броят хоспитализации в България е много висок и расте всяка година, страната ни се задържа на предпоследно място сред държавите от Европейския съюз по брой дни болничен престой. Това показват данни на Евростат за 2017 г., публикувани днес, пише investor.bg.


България е сред държавите в ЕС с най-нисък среден престой на хоспитализирани пациенти в болница. Средната продължителност на престоя в лечебно заведение у нас през 2017 г. (последната година, за която са налични данни) е 5,3 дни, сочи статистиката. Показателят беше същият и през 2016 г.

Сред държавите членки на ЕС средната продължителност на престой в болница варира от 4,5 дни в Холандия (данни за 2016 г., изключват всички болници за дългосрочен престой) и 5,5 дни в Дания до 9,1 дни във Франция, 9,6 дни в Чехия и 9,8 дни в Унгария.
Сред страните, които не са членки на евросъюза, наличните данни показват ниска средна продължителност на престоя в болница за Турция (4,2 дни, данни за 2016 г.) и висока средна стойност за Сърбия - 9,7 дни.

Средната продължителност на болничния престой намалява в повечето държави членки на ЕС за периода 2012 - 2017 г., вижда се от европейската статистика. Тенденцията на намаление на времето, прекарано от пациентите в болничните заведения, е видна в близо половината от държавите членки на ЕС. Най-големият спад е бил във Финландия, където спадът е от 10,6 дни на 7,8 дни между 2013 и 2017 г.

Други 11 държави членки са регистрирали увеличение в дните болничен престой за този период. Най-голямо е увеличението във Франция (от 5,7 дни до 9,1 дни).

Без промяна при показателя са три държави членки - Полша, Румъния и Швеция.

Въпреки че за посочения петгодишен период жените в болница са били повече, средният период на престой за мъжете е по-дълъг в повечето държави-членки. Изключение правят Малта, Унгария и Белгия, където жените отбелязват по-дълъг болничен престой. В Германия и Австрия средната продължителност на престоя на пациентите от двата пола е еднаква.

Средната продължителност на престоя се изчислява от общия брой нощувки, прекарани в болници от пациенти, разделен на общия брой на изписванията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама