България преговаря със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ

11.01.2023 / 20:19 2

Снимка: Булфото

Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение възложи на Министерски съвет (МС) да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АР1000 (блок 7 на АЕЦ "Козлодуй").

В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект - ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", информира БТА.

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ "Козлодуй").

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект - ядрена централа за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост.

Четири нови ядрени реактора до 2050-та година предвижда стратегията за развитие на ядрената енергетика на България, каза министърът на енергетиката Росен Христов пред ресорната парламентарна комисия.

Два от реакторите ще бъдат на съществуващата площадка на АЕЦ "Козлодуй". Други два ще бъдат на площадката в "Белене". Министър Росен Христов каза, че е добре да има повече конкуренция за това какъв вид трябва да бъдат реакторите: "Изграждането е синхронизирано с изваждането от експлоатация на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, така че в идеалния вариант към 2050 година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от ядрена енергия. Относно технологията, моята препоръка е да не се фокусираме изключително върху американската страна, а да водим преговори с няколко стратегически партньора, включително "Уестингхаус", "Фраматом", "Шкода", IDF, тъй като това дава конкурентна среда и по-гъвкави възможности".

Стратегията си за развитието на ядрената енергетика служебният енергиен министър ще представи на форум следващата седмица, стана ясно още на заседанието на Комисията по енергетика в НС, съобщи БНР.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
6
makeo (преди 4 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
В колониите е така. Кот кажат от US посолството. Честита "енергийна независимост" на всички БГ тъпанари гласували за БСП, ГЕРБ, ПП, ДБ, оня сопол Стефчо Янев, и разбира се..... за надупения майкопродавец ефрейтор Румен Радев! 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
8
0
Off Road (преди 4 месеца)
Рейтинг: 13529 | Одобрение: 3629
Добре де, мама ви калпава, на никой от вас, политиците и чиновниците, не му светна лампичката, че "американските тецове" у нас са с най-скъпата електроенергия в родния микс? Диверсификация, а??? Загробихте ни, унищожихте го тоя народ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама