Българката надживява със 7 г. мъжа си, най-дълголетни са хората в София и Кърджали (Обзор)

18.05.2019 / 07:30 3

konkurent.bg

Средната продължителност на живота у нас е най-ниската в ЕС - 74 г. и 8 месеца

Почти 4 пълни години е разликата в продължителността на живота в областите, където е най-висока, и тази с най-ниска. Жителите на столицата и на Кърджали живеят средно по 76 г. и 6 м., докато в Монтана - 72 г. и 7 м., показват публикуваните вчера данни на Националния статистически институт (виж картата).

Това е

измерване

на средната

продължителност

на предстоящия

живот -

показва колко се очаква да живеят родените днес, ако всички условия на живот се запазят на сегашното равнище. Прави се на всеки 2 години и данните се отнасят за периода 2016-2018 г.

В България средната продължителност на живота е 74 г. и 8 м. Тя остава непроменена в сравнение с предишното изследване, което се отнася за периода 2015-2017 г.

За 10-годишен период (между 2008 и 2018 г.) увеличението на средната продължителност е с 1 г. и 9 м. за мъжете и с 1 г. и 8 м. за жените. Въпреки това продължаваме да сме на последно място в ЕС с най-ниска продължителност на живота заедно с Латвия. Там е 74 г. и 9 м. В челото на класацията са държави като Испания, където живеят средно по 83 г. и 4 м., и Италия - по 83 г. и 1 м.

У нас има твърде голяма разлика между продължителността на живота на жените и мъжете и относително висока

разлика между

живеещите

на село и

в градовете

Българските мъже живеят средно 71 г. и 4 м., а българските жени - със 7 години повече - 78 г. и 4 м. Има и сравнително голяма разлика между половете по отношение на това колко още години биха могли да живеят онези, които сега навършват 65-годишна възраст. Те биха живели средно още 16 г. и 1 м., като мъжете ги очакват средно още 14 г. и 1 м. живот, а жените - още 17 г. и 8 м.

Разликата в средната продължителност на живота между живеещите на село и в града не е много голяма. Ако средната е 74 г. и 8 м., гражданите живеят средно 75 г. и 7 м., а живеещите на село - средно по 72 г. и 8 м.

Тази разлика е сравнително устойчива във времето.

Жените живеят

по-дълго от

мъжете във

всички области

на страната, но

най-голяма е

разликата между

двата пола в

Силистра -

8 г. и 5 месеца Най-малка е в столицата и в област Шумен - 6 години.

Най-старите данни на НСИ сочат, че средната продължителност на живота в България е била едва 52 г. в навечерието на Втората световна война. В началото на 60-те тя вече рязко е скочила на 69 години, но оттогава насам нараства много бавно. 20 г. по-късно например - в началото на 80-те на миналия век, тя е едва с 3 години по-висока - 71 г. А 10 години по-късно - през 1990 г., остава на същото ниво.

Почти 30 г. по-късно средната продължителност на живота на българина е нараснала едва с 4 години.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 42271 | Одобрение: -47719
Паразит, ти ако си лежал и взимаш 200 лева, не всички сме като теб!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
9
2
milan_gl (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4372 | Одобрение: 1702
Не претендирам да съм точен но като работещ гражданин плащам около 90-100 лв на месец пенсионни отчисления . На фона на перспективата да получавам 200 лв след навършване на пенсионна възраст съм твърдо против мои средства да участват в каквото и да е споделено пенсионно разпределение . От цялата тази пенсионна система направо ВОНИ на мошеничество . На национално ниво това си е такова разпиляване на средства все едно всяка година да купуваме по един изтребител F 35  и той да изчезва от екраните на радарите .
3
21
ДИВАКА (преди 1 седмица)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
ЕТО НА ТАЗИ СТАТИСТИКА Е РАЗЧИТАЛ ,ГОЛЕМИЯ СОЦИАЛИСТ И ХУМАНИСТ..ГАДНИЯ ЧИФУТ -КАЛФИН..ОТ 67 ГОДИНИ ДО 73 ГОДИНИ СА САМО  6 ГОДИНИ ,ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ВЗЕМАТ ЖАЛКИТЕ СИ 200 ЛЕВА..КАКЪВ ЧЕРВЕЙ,КАКВА ОТРЕПКА..СОЦИАЛИСТ ЛИ..ПО ГАДЕН И ОТ ФАШИСТИТЕ..ОНИЯ СА РАЗСТРЕЛВАЛИ,ГЛЕДАЙКИ ТЕ В ОЧИТЕ..А В ТИЯ ДНЕШНИТЕ ФАШИСТИ НИ СРАМ,НИ СЪВЕСТ..ГОРДО ОБИКАЛЯТ ПО СТУДИЯТА  И ТЕ УБЕЖДАВАТ ДА МРЕШ С УСМИВКА..А ДА СТЕ ВИЖДАЛИ СКОРО ХОРА ДА СЕ УСМИХВАТ..Е МОЖЕ БИ ИДИОТИТЕ ОТ ГРОБ,ДОВОЛНИ ОТ ТРОХИТЕ ИЛИ ОТ ЛАЙНАТА С КОИТО ГИ ИЗХРАНВА ШРЕК..Изплезване:devil:Изплезване

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама