Български физик би камбаната: Всеки от нас трябва да направи това

10.07.2024 / 12:45 2

Кадър Бг Он ер

Вече ставаме свидетели на резултатите от климатичните промени. Те водят със себе си и екстремни явления. Температурите в цял свят рязко скочиха нагоре.
“Нарасна до 1,64 градуса спрямо последните 50 години на 19 век. Това е много рязко затопляне, като имаме предвид, че до 2015 г. то е било 1 градус. Сега за една година скочи от градус и две десети до 1,6. Затопляне с 3 градуса, каквото се очаква в края на века, може да доведе до доста драматични промени", заяви атмосферният физик Валентин Симеонов в "България сутрин".

Физикът споделя, че ситуацията може да с овладее, ако всеки направи малка крачка, особено по-богатата част от обществото.

"Като започнем от горещи вълни, тропически нощи, пожари, суши, обилни валежи, наводнения, градушки, свличане на терен. Въпросът опира до цялото общество, но въпреки това всеки от нас може да направи нещо. Имайки предвид, че сме почти 9 млрд., ако всеки от нас направи малко и особено по-богатата част от обществото, може да се намали основно", допълни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Нашият принос може да бъде около 30-40% индивидуално, останалото е индустрията и правителството. Трябва да направим разграничение между замърсяването - това са вещества, които пряко влияят на здравето, и парниковите газове, които всъщност улавят част от топлината, която би трябвало да отиде в Космоса и да охлади Земята, а ние увеличаваме количеството на тези парникови газове най-вече чрез използването на изкопаеми горива", коментира Симеонов.

Физикът коментира и зачестилите горски пожари. Според него тяхната специфика също се променя, също заради глобалното затопляне. Горските пожари вече сами се развиват и поддържат.

“На първо място трябва да се спре изсичането, защото старите гори са по-устойчиви на пожари и на суша. Голяма част от пожарите са причинени умишлено или случайно от хора. Може да се въведе контрол, да се види откъде започва пожарът. Загубим ли горите, губим водата. Най-сериозно пострадало е селското стопанство, защото то най-много зависи от климата", добави физикът.

Симеонов подчерта, че зимите ще стават все по-топли, но това не бива да ни радва, защото е много зле за селското стопанство.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
ас (преди 1 седмица)
Рейтинг: 156056 | Одобрение: 24586
тоя дебил как не го е срам да се нарече физик като приказва такива глупости. дори и утре цяла европа и америка да спре да използва изкопаеми горива и мине на 150% от така наречените възобновяеми источници пак нищо няма да помогне. докато китай и индия не спрат да замарсяват каквито и мерки да предприеме останалия свят ща са абсолютно безполезни.
6
0
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 359420 | Одобрение: 59740
Дървената мафия не спи бе, пич рошав.....Намалява потреблението на дърва, хората минават на климатици за по-евтино, а сиганорите вдигат цената, че чаветата трябва да ядат.....А зад тях стои твърдо и непреклонно ДПС.....За каква управя говорим....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама