Български специалисти разработват програма, откриваща фалшивите новини

19.05.2017 / 21:16 0

Кадър: Нова тв

Български специалисти ще разработят програма, която ще открива фалшивите новини. Големите гиганти Google и Facebook вече работят по подобни приложения, тъй като манипулациите в онлайн пространството стават все по-опасни. Особено след последните избори в САЩ и Франция, съобщава Нова тв.

Индустрия за милиони, която поваля правителства и изкривява обществените нагласи. Индустрия, която моделира истината в удобна за поръчителя посока.

„Най-опасните фалшиви новини са онези, които постепенно изкривяват възприятията на хората за това какво се случва около тях или по света”, обяснява Васил Величков, експерт в системите за медия мониторинг.

Информационният хаос, в който живеем, е удобна среда за раждането на псевдоновини. Само в българското интернет пространство всеки ден се тиражират над 200 хиляди публикации.

„Така тръгват фалшивите новини. Обикновено от някоя анонимна медия, след това се разпространяват от някакви тролове. И в един момент хората си казват: „Добре де, тя тази новина е навсякъде””, обяснява Васил Величков.

Крайната цел на българските специалисти е да създадат самостоятелно приложение или добавка към Facebook, която ще открива статиите със съмнителна достоверност и ще сигнализира онези, които ги четат. Подготовката за амбициозната задача е готова – избрани са над 2500 фалшиви новини. На тази база бъдещият алгоритъм ще трябва да се научи сам да открива псевдоновините.

„Трудността ще дойде от това, че българският език е доста специфичен. Тоест има много представки, докато английският в това отношение е много по-лесен”, смяна Антон Ненов, анализатор на данни.Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама