Българските борси за търговия с криптовалута спряха работа

09.12.2017 / 13:32 3

Източник: bTVnews 

Българските борси за търгуване с криптовалути от типа на биткойн се оказаха блокирани, съобщава БТВ.

Спирането на транзакциите през единствената банка, която ги обслужваше, става на фона на рекордния ръст в цената на биткойна, който в началото на годината струваше около 1000 долара, а сега вече се търгува за рекордните 18 хиляди долара.

Пазарната стойност на всички биткойни в обращение в момента е над 272 милиарда долара. В България има 10 големи борси за криптовалути. Тези виртуални чейнджбюра осъществяват дейността си през една банка. Преди 3 дни тя спря да ги обслужва.

Официалната ѝ позиция: Голяма част от банките кореспонденти, с които банката работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. В тази връзка тя не може да продължи да предоставя услуги на търговците на криптовалути.

На всички търговци на криптовалути е предоставена възможност да разполагат със своите средства, за да се разплащат с клиентите си, подчертават от финансовата институция

Владислав Драмалиев от фондацията Bithope разяснява, че криптоборсите са помолени да закрият сметките си в банката: „Няма запор, самите сметки са замразени, не е ясно точно какви са причините, но това, което се счита за основна причина, явно един от големите брокери който оперира с криптовалута е оплескал нещо, станало е проблем и това е рефлектирало върху банката".

Специалистите по криптовалути като Цветан Аврамов смятат, че след забраната притежателите на криптовалути ще се насочат към търговия през децентрализирани борси.

„Това нещо се разработва от няколко години вече и е план на криптосвета да разреши проблема с опитите на държави и банки да блокират транзакциите с криптовалута. Има решение, в което тези децентрализирани борси, които не са вързани към банки или други институции, те да позволят на хората по метода човек с човек (peer to peer) да обменят криптовалута помежду си и реално да си изпращат средства по банков път за тези трензакции. Това има известни ограничения, защото сега нашите банки позволяват на хората да търгуват. И реално се позволява на големи фирми да търгуват и да си плащат данъците", аргументира се Аврамов.

Той дава и друго решение: „Знам че има криптопроекти, които предлагат издаване на кредитни карти, зад които стои специализирана система от банки, които оперират с реални валути и хората имат възможност във виртуалната сметка да преведат криптовалути и с тази кредитна карта да пазарувате."

Експертите са категорични , че средствата на хората, които са инвестирали в биткойн не са засегнати, но вероятно има разследване от страна на банките във връзка със съмнителни транзакции.

„Средствата, които хората притежават в биткойн не са засегнати от това нещо, те не стоят в банки и в самите борси, те са си лично техни, в техни портфейли и могат да ги задържат колкото време искат те могат да се търгуват и чрез децентрализирани борси", обяснява Аврамов и се надява, че криптовалутите ще се интегрират в нормалната разплащателна система.

Междувременно дигиталните валути,които наброяват над 1300, набират глобална популярност. В Япония криптовалутата е официална разплащателно средство, очаква се скоро биткойн да се търгува на стоковите боси в САЩ, подобно на петрола.
 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
стефан (преди 2 години)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Току що влязох във Форекс. Събота биткойна продължава онлайн да се търгува. Няма нормална банка, която ще участва в подобна неконтролирана търговия.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама