Българските студенти в Англия ще плащат 4 пъти по-скъпи такси заради Брекзит, губят право и на нисколихвен заем

01.05.2019 / 11:31 9

Снимка pexels.com

От план на британското министерство на образованието във връзка с Брекзит става ясно, че след 2 години на българските студенти във Великобритания ще им се налaгa да плащат няколко пъти по-скъпи такси за обучението си, отколкото сега, предаде Dir.bg.

Според новия план таксите за европейски студенти, които ще бъдат приети през учебната 2021/2022 година, трябва да се увеличат и да се изравнят с тези за останалите чужденци. В момента тарифата за европейците е еднаква с тази на британските кандидати за висшисти, като на година следването им може да струва максимум 9250 паунда. Ако загубят тази си привилегия, дължаща се на британското членство в ЕС, ще им трябват между 10 000 и 38 000 паунда годишно, колкото в момента плащат останалите чуждестранни студенти в Англия.

Друг проблем е, че сънародниците ни вече няма да имат право да получават нисколихвени студентски заеми. Досегашната схема е изключително благоприятна за европейските студенти, особено тези, идващи от страни с по-нисък жизнен стандарт, каквато е България.

Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка. Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне определен доход. За България той е 12 хил. паунда годишно, а за Англия - 21 хил.

Всяка година около 2000 българи се възползват от английската система за студентско кредитиране. Промените са предложени от министъра на образованието Деймиън Хайндс във връзка с предстоящото излизане на страната от ЕС. Мотивът е, че дори да се стигне до сделка за Брекзит, след 2 години преходният период по нея трябва да приключи и тогава Лондон ще е в правото си да определя сам правилата.

Според Хайндс европейците трябва да плащат същите такси като колегите им от Китай и Австралия, а студентски кредити трябва да се раздават само на британци, тъй като е много трудно след това да преследваш по света чужди граждани, които не ги връщат.

Министърът признава, че най-вероятно таксите за английски студенти, които учат в страни от ЕС, също реципрочно ще бъдат увеличени, но те са четири пъти по-малко в сравнение със следващите на Острова европейци.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
crazy frog (преди 1 годинa)
Рейтинг: 775 | Одобрение: 10
Не,трева не пуша и въобще дрога не ползвам.Край! Заравям томахавката на войната,повече няма да ти досаждам.Все пак месец Май дойде.Чао пич! Мразя селяните с Голфовете и другите смърдящи таралясници,заради тях не мога да си направя разходката в Морската,когато съм в БГ.
караибрахим
0
3
crazy frog (преди 1 годинa)
Рейтинг: 775 | Одобрение: 10
Не е така моечо момче,аз имам почече дипломи и сертификати,отколкото бедната ти фантазия може да допусне. Не се прави на много интелигентен,защото всичко ,което си публикувал досега,показва точно обратното.Знаеш ли,лошото е ,че с почти всичко,което пишеш,съм съгласен,но мъжкото ми себелюбие не позволява да си го призная.
караибрахим
1
1
crazy frog (преди 1 годинa)
Рейтинг: 775 | Одобрение: 10
Да,свободния университет в Тирана,например.
караибрахим

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама