Българският фармацевтичен съюз си избра нов председател

18.03.2023 / 21:28 0

снимка Български фармацевтичен съюз

Българският фармацевтичен съюз си избра нов председател - Димитър Маринов. Той бе избран с 209 гласа „за“ на Конгреса на фармацевтите, съобщи БНР.

Досегашният главен секретар на съюза спечели в балотаж срещу магистър-фармацевт Венелин Сапунаров , който получи  130 гласа.

В дневния ред на първия ден от конгреса беше приемането на отчета на ръководството на съюза.

В мандата 2020 – 2023 за председател беше избрана проф. Асена Сербезова, която в края на 2021 година стана министър на здравеопазването и предаде ръководството на БФС на магистър-фармацевт Велина Григорова. Без промени екипът на проф. Сербезова продължи да ръководи фармацевтичния съюз.

Конгресът задължи новоизбраното ръководство да участва в подготовката на 90-та годишнина  на проф. Рахамин Шекерджийски през февруари 2024 г., известен като „бащата на беналгина“. Негови изобретения са използвани в Космоса за изследване на вкусовите анализатори в екстремални условия.

Проф. Рахамин Шекерджийски е част от екипа български специалисти в областта на фармакологията и имунологията, които създадоха "Вирус сейф", определяно като пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на Covid- -19 и патентовано в началото на 2021 г.

В БФС членуват 6906 магистър-фармацевти. Според Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите (ЗСОМФ), съюзът поддържа национален регистър на магистър-фармацевтите в България в общо 28 регионални фармацевтични колегии. До момента председатели на БФС са били четирима магистър-фармацевти:

·  магистър-фармацевт Мирослав Ненчев с два мандата 2007 – 2013 г.

·  проф. Илко Гетов, два мандата 2013 – 2020 г.

·  проф. Асена Сербезова избрана за мандат 2020-2023. През 2021 Сербезова е първият фармацевт – министър на здравеопазването. Мандатът й като председател на БФС е довършен от и магистър-фармацевт Велина Григорова 2021-2023.

В състава на конгреса по месторабота  - 82 % от магистър-фармацевтите работят в аптеки, а над 65-годишна възраст делегати са само 6.4 на сто.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама