Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

07.04.2020 / 21:07 4

Българската банка за развитие (ББР) осигурява подкрепа от 75 млн. лв. на Пощенска банка и Общинска банка. Това обяви главният изпълнителен директор на държавната банка Стоян Мавродиев. "Българската банка за развитие прави първи стъпки за увеличаване на ликвидността във финансовата система, за да се отпуши кредитирането към малки и средни предприятия, затруднени в кризата", коментира той. Средствата се отпускат на колекторското дружество "Свети Георги груп", което ще изкупи лоши кредити на двете банки. Сделката е за необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка. От ББР съобщават, че купените пакети обхващат 7519 фирми и физически лица, пише Пик. 

Заемът, отпуснат от ББР, е за 10 г. с лихва от 3,5% плюс 3-месечен Euribor, като не може да е по-ниска от 4 на сто. Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия, коментира Стоян Мавродиев. Според него това са първи стъпки по програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система. "Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро-, малките и средните предприятия", обясни той. От ББР съобщават, че купените пакети обхващат 7519 фирми и физически лица.


 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

1
0
морето (преди 2 години)
Рейтинг: 1830 | Одобрение: 270
Същият, който като председател на КФН "проспа" фалита на КТБ и за награда го направиха шеф на ББР.
3
3
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 234902 | Одобрение: 24667
Ако имах такава бездушна муцуна, щях да се гръмна.....честна дума....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
batkojoro (преди 2 години)
Рейтинг: 5700 | Одобрение: 2385
Няма значение дали народа мизерства или мре. Важното е парите да отидат при когото трябва.
1
0
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 99530 | Одобрение: 50
След като отпуснахте 52млн.лв. на най-голямата колекторска фирма трябва да се самообезглавите,животни ненавистни. С.Г. груп-52милиона.... и ако има Съд за защита на конкуренцията,.,.,.,

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама