Бърз наръчник за полагане на течна хидроизолация

25.05.2022 / 11:18 0

Водата е един от най-трудните за задържане елементи на планетата Земя. Дори магмата, със своите 1300 градуса по Целзий, е по-лесна за задържане от течаща вода.

Нейната невероятна способност да се просмуква в порести повърхности, я прави особено труден елемент за удържане, но не и ако разполагате с правилният хидрофобичен метод на изолиране.

Този текст е предназначен да служи като кратък наръчник за полагане на течна хидроизолация в баня, тераса, балкон или басейн. Надяваме се да е полезен.

Важна първа стъпка - избор на продукт

Първото нещо, към което трябва да подходите с внимание е избора на течна хидроизолация. Най-напред е важно да се отговори на въпроса „Защо течна, а не друга хидроизолация?”.

Течната хидроизолация има значително по-нисък вискозитет от твърдата хидроизолация или от тази, която се разтапя. Това означава, че тя е в пъти по-способна да навлезе дори в най-минималните пространства и пори на една подова основа.

Подобен вид попивателно и изравнително свойство, е особено подходяща за широк вид от приложения.

Тъй като най-често срещаните основи, върху които се полага хидроизолация, са бетон течните хидроизолации като продуктите на ARD.bg, са особено ефективен метод за запечатване и защита от навлизане на вода.

Подготовка на работното пространство

След като вече знаете какво ще ползвате за хидроизолация, е удачно да направите подобаващите подготвителни стъпки. Има два вида подготовка в зависимост от това къде ще се използва течната хидроизолация – външна подготовка и вътрешна.

Външната подготовка се различава с избора на специфичен вид течна хидроизолация, нейното разреждане и подготовката на самата повърхност.

Вътрешната хидроизолация използва друг вид грунд, както и има съвсем друго време за съхнене поради атмосферните фактори.

Подготовка на външно пространство

При полагане на външна течна хидроизолация е от особено голямо значение повърхността да се почисти и обезпраши.

Полагането на хидроизолация на балкон или отворена тераса изисква употребата на слепващ грунд, който да слепи по-фините прахообранзи частици и да изравни попивателната способност на основата.

В зависимост от качеството на основата и това дали е била шлайфана, както е при гладкия бетон, може да се изиска полагането на повече от една ръка грунд.

Той служи да изравни микроскопичните вдлъбнатини, като по този начин изравнява попивателната способност на пода. Така се избягва неравномерното изсъхване, както и застъпването върху влажна основа.

Подготовка на вътрешно пространство

При подготовка на вътрешно пространство важат същите правила – обезпрашаване и грундиране, но при полагането на хидроизолация в баня, например, е особено важно да се сложи лента между пода и стената.

Ако по проект банята се разделя на мокра и суха зона, е важно мократа зона да бъде добре нивелирана, тъй като това ще увеличи ефективността на противоводната защита на пода.

При по-скромни бюджети може да се наблегне най-вече над хидроизолирането около сифоните и там, където ще се намира душа/ваната. Задължително между пода и стената да се слага хидроизолационна лента преди самата хидроизолация.

Полагане на течна хидроизолация

Самото полагане на течна хидроизолация се случва на етапи, като първо се започва от ъглите и се продължава към врата.

При цялостно хидроизолиране се следва път, който да отведе оператора извън помещението – при частична хидроизолация се набляга над избраните зони за обработка.

С добре положен и преценен грунд, би трябвало да намалите разходите на ARD.bg течна хидроизолация, като увеличите нейната ефективност.

Самото полагане се прави със силиконово мече, което позволява за по-бързото полагане и изравняване на смесите върху пода.


*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама