Бърз съд за съседи, неплащали такси

10.05.2016 / 01:57 11

Лилия Ангелова: Труд

Дела срещу некоректните платци от блока приключват за 2-3 месеца в полза на етажната собственост

 

Хора от етажните собствености успяват да осъдят по бързата процедура свои съседи, които не плащат таксите на входа. Само за няколко месеца некоректните платци се превръщат в длъжници по закон по облекчен път в съда, съобщиха пред „Труд“ юристи.

По думите им масово хората съдят съседите си, които не плащат такси и сметки с години. В някои случаи дори се стига до изпъждането им от жилищата. Един от последните изгонени е мъж от Русе, който не плащал задълженията по общите части в продължение на 2 години и те достигнали сумата от 400 лв. Така през февруари съдът реши той да напусне имота си за срок от 1 година.

„Много хора водят такива дела. Доскоро нагласата беше, че етажната собственост не може да събира пари, но след като започна изваждането на изпълнителни листове от съда, нещата вече са станаха други“, каза пред „Труд“ юрисконсултът на Националната асоциация на домоуправителите в България Вяра Сарафова. По думите й делата срещу некоректните платци са все повече и дори масови.

„Съгласно закона общото събрание определя размера на таксите във входа и срокът за плащането им. Ако някой не плаща според условията, управителят на етажната собственост може да заведе дело за събиране на парите“, уточни процедурата тя.

Оказва се, че повечето такива случаи се решават в ползва на етажната собственост, която е представила нужните документи, че е предупредила и уведомила няколко пъти недобросъвестния собственик на жилище за задълженията му.

Процедурата в съда трае само няколко месеца, като делата в провинцията се решават значително по-бързо. Всичко обаче зависи от натовареността на съда и съдебния състав.

Ако бъде осъден, на длъжника се връчва изпълнителен лист и му се дава срок за плащането на задълженията. Често нещата приключват дотук, като съседите сключват споразумение с осъдения и задълженията се изплащат, уточняват юристи.

Понякога обаче се стига до услугите на частен съдебен изпълнител. Следва принудително изпълнение на съдебното решение.

„Има такива дела, които стигат при нас. По-малко са тези, при които хората се извеждат от жилищата им. Имаме такива случаи, въпреки че рядко се стига до нашите процедури. Последният беше от Русе“, уточни пред „Труд“ председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
21
7
Мари Хуана (преди 8 години)
Рейтинг: 10314 | Одобрение: 4759
За съжаление, с приемането на Закона за етажната собственост Държавата абдикира в решаването на такъв вид спорове и остави хората сами да се борят с недобросъвестните. И защо мислите се прави?!...за да се създават проблеми на народа и да му се отклонява вниманието от истинското зло - властимащите крадливи политици!
15
13
zakluch (преди 8 години)
Рейтинг: 31191 | Одобрение: 5611
Значи ли това, че етажната собственост предстои да прави яки далаверки, че имаме още един бирник, в лицето на група хора, които ще помпят имащите финанси съседи? 
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама