Бедни ли са варненци? 50 % се ограничават от скъпа храна, 60 % нямат пари за ваканция

09.07.2018 / 15:17 9

Най-голям брой лица в област Варна изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (60.1%), възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (57.1%), както и ограничения при отоплението на жилището си (50.8%). Успоредно с това 4.0% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 2.5% - цветен телевизор, 13.0% - автоматична пералня. Това сочат данните за миналата година на Териториалното статистическо бюро на НСИ.

42.8% от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 50.6% от лицата не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

През 2017 г. 43.4% от населението в област Варна живее в тежки материални лишения. 47.7% от населението в област Варна, или 225.2 хил. лица са били в риск от бедност и социално изключване.

Стойността на показателя намалява с 2.4 процентни пункта спрямо 2016 г. по-значително

при жените - с 3.2 процентни пункта, в сравнение с мъжете - 1.6 процентни

пункта.

През 2017 г. линията на бедност в област Варна e 378.58 лв. средно месечно на лице от домакинство, при 351.08 лв. за страната. Областта е на пето място, след областите Кърджали (29.1%), Сливен (28.2%), Шумен (25.8%) и Бургас (25.7%), с най-висок относителен дял на бедните - 25.6% от населението на областта са били под прага на бедност. Относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с 0.8 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете, съответно 26.0 и 25.2%. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Варна нараства с 23.4%, а относителният дял на бедното население намалява с един процентен пункт.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
якошиба (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
АМИ НЯМАМ ПАРИ ЗА МОРЕ ЩОТО ТО МИ Е БЕЗ ПАРИ НА 100М ОТ ГРЪЦКАТА МАХЛА И НЯМАМ ПАРИ ЗА МЕНТЕТА ПИТИЕТА ПО ПЛАЖА И ВМИРИСАНА РИБА И МЕСА ПО КРЪЧМИТЕ-БАРБЕКЮТО МИ В ДВОРА ПУШИ С ПРЯСНА РИБКА КАЙСИЕВАТА И ГРОЗДОВАТА РАКИЯ МИ РАКИЯ СЕ ИЗСТУДЯВАТ В ХЛАДИЛНИКА А СТАРИТЕ НОСЯТ ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ ОТ ЛОЗЕ Е САМО ЗА БИРА СЕ ОХАРЧВАМ
23
0
варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Като цяло, стандарта на живот в града е доста нисък ( за разлика от цените ). Доста голяма част от хората наистина нямат възможност да посрещнат ежедневните си нужди или извънредни възникнали такива. А за почивка...трудна работа, като уточняваме че почивката не е само на море, а и варненци като цяло не пътуват много и имат доста изкривена представа за почивка ( това естествено не важи за всички, но масата са така ). И това всичко е не защото хората не работят, а защото и нивото на заплащане в града е доста ниско ( с уточнение, че 1000 лв. заплата не се води висока в останалата част от страната ), но тук се води висока....че и не я дават навсякъде. В най-добрия случай хората се хващат по комплексите, вземат 3 месеца по-нормални пари и после 9 месеца висят в Бюрото по Труда, това представлява Варна ( за съжаление ). Целия град чака някой насран немски пенсионер лятото да дойде на почивка или някой заблуден чужденец да си купи имот някъде и с това се изчерпва ,, икономиката ,, на града.
2
17
Леле (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Варненици са най-големите мрънкалници в цяла България! Винаги и от всичко са недоволни! Ухилен:woot:
5
14
стакмистика (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Излезте от Варна - най-малко до Велико Търново - и ще видите - няма повече  автомобили с регистрация Вн -  и били бедни варналии. Та вижте само - рядко вече има семейство с един лек автомобил - той вода не пие, за данъци, винетки и гориво не коментирам.  И после нямали пари за почивка, а по празниците Варна е празна - сигурно на село ходят да копаят с мотиките!!!
4
2
Веско (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
що? ме размя така Усмивка С ол-инклузив хотела...
7
2
що? (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
а и кой ще ви храни, кой ще ви чисти, кой ще ви бърше дупетата, ако всички варненци хукнат на море?
9
2
що? (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да отидеш на море не значи да слезеш с автобуса от кварталите, за да се натопиш в лайняната вода на централния плаж. Да отидеш на море значи да отидеш на почивка в ол-инклузив хотел. Ето такова отиване на море не могат да си позволят повечето варненци
9
1
Варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Почивката не е само на море. То пък и във Варна едно море...
9
7
Ба си тъпото заглавие..... (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Варненци нямат пари да идат на море ли ??!??!?! Ба си простата статия.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама