Бедни жители на "Филиповци", "Орландовци" и "Факултета" са продавали бъбреците си в Турция за пари (видео)

13.09.2019 / 14:45 1

Източник и видео: Novini.bg 

Представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха подробности за акцията, при която бяха задържани четирима души, участвали в схема за набиране на донори на бъбреци от страната ни в Турция.

На границата с Турция във вторник са арестувани двама души, които са сочени за организатори и още двама, които са склонили да станат донори. Каналджиите набирали донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници в Турция. Нуждаещиоте се от органите трябвало да платят по 60 000 евро. Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи за роднинска връзка между донора и реципиента. Операцията е струвала между 20 000 и 25 000 лева.

Останалата част от групата се е занимавала с директното набиране на хра. Те са изготвяли необходимите документи за Турция, куъдето единствените условия са двете лица да са в роднинска връзка. Цената за тези услуги са били между 50 000 и 100 000 лева.

"Изказваме голяма благодарност на ГДБОП за успешната акция. Касае се за трудноразкриваемо престъпление, при което недоволни няма, касае се за даряване на живот". Това заяви Димитър Петров от Специализирана прокуратура по време на пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

При операцията са иззети мобилни телефони и международни паспорти.

"Членовете на групата са четирима - трима мъже и една жена, криминално проявени. Случаят е интересен, тъй като няма недоволни. Разкриването на групата е било сложно. Лицата са с българско граждамнство, едно от лицата с двойно. Въпреки, че лицата не са работили, те са демонстрирали висок стандарт на живот. Някои от лицата са закупили апетитни имоти на тяхно име. В Турция са се представяли фалшиви документи за роднинска връзка, както и удостоверения за такава. Ръководителите на групата лично са водили рецепиентите в клиника в България, където са се правили кръвни изследвания, като целта е била да съвпадат кръвните групи. В Туърция се е правел тест за съвместимост. Има случаи, в които тестът е бил отрицателен. Тогава той се е връщал в България. Пари са се давали само след извършване на трансплантацията. Донорите са били хора от малцинствени групи с нисък социален статус и големи финансови задължения. Те са живеели в кварталите "Филиповци", "Орландовци" и "Факултета" в София", разкри Сийка Милева от прокуратурата.

Не е изключено да се установи, че назад във времето и други лица са продавали органите си, чрез групата, добави Любомир Янев, който е зам.-директор на ГДБОП.

В медицинските заведения не са били наясно за престъпната схема, уточняват разследващите.

Работата по случая продължава.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
15
12321 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 11032 | Одобрение: 3662
E откъде бедни, в България средната работна заплата е над 1000 лева, оня ден дадоха 100 000 000 за бъбреци. Фалшива новина... 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама