Бедственото положение във Варна остава и утре

19.11.2023 / 20:01 0

Кадър ФБ

Кметът Благомир Коцев излезе със съобщение за обстановката във Варна.

Ето какво пише той:

Току-що завърши вечерното заседание на кризисния щаб. На него беше взето решение режимът на бедствено положение във Варна да остане в сила до второ нареждане.

Въпреки неуморната работа на аварийните екипи и огромния обем работа, свършен през нощта и днес през деня, градът все още се възстановява. Много улици са засипани с дървета и клони, има сериозни щети, които се отстраняват. На места в общината продължава да няма електричество.

С оглед на усложнената обстановка бедственото положение остава в сила до отмяната му.

По-рано днес обявих три различни режима на обучение на територията на община Варна в понеделник.

Това са:

Онлайн обучение за учениците от 1 до 12 клас

Нормален режим на работа на детските градини и ясли със строг контрол за недопускане на децата на открито

Нормален режим на работа на университетите с повишени мерки за безопасност

Добре разбирам неудобството на родителите и децата от онлайн обучението. Затова и решението днес не беше лесно. То се дължи изцяло на съображения за сигурност.

Редовно обучение

Кризисният щаб и аз смятаме, че не е разумно да пуснем децата по дворовете на училищата, преди да са завършили техническите огледи и да са преминали опасностите от падащи предмети на територията и в околностите на училищата. Това отменя възможността за редовно обучение.

Неучебен ден

Като родители, всички знаем, че децата често се възползват от неучебните дни, за да бъдат навън с приятели. С оглед на ситуацията в града, това е риск, който не можем да поемем.

Онлайн обучение

Така режимът на онлайн обучение остава най-безопасен, тъй като той предполага децата да са заети с уроци и упражнения, и да са защитени в домовете си.

Детски градини и ясли

Детските градини и ясли ще работят, но са инструктирани децата да бъдат само на закрито. Придвижването до и от детските заведения следва да се извършва с повишено внимание. Моята препоръка към родителите е да оставят децата си утре вкъщи, ако това е възможно.

Университети

Няма информация за сериозни щети по сградите на ВУЗ-овете във Варна. Достъпът до университетите е осигурен. Опасни остават клоните и други висящи предмети. Затова препоръката е студентите да внимават като се придвижват до и от университетите.

Благодаря на всички варненци за сплотеността и храбростта, която показаха в тези трудни моменти.

Благодаря и на всички вас за търпението.

Варна скоро ще се върне към нормалността.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама