Белгия въвежда задължително носене на маски за децата над 6-годишна възраст

03.12.2021 / 20:39 0

Снимка: Pexels

Белгия затегна сериозно мерките. В страната решиха да въведат задължително носене на маски за децата над 6-годишна възраст, затваря детските градини и началните училища от 20 декември и преминава към смесен режим на обучение в средните училища, за да се пребори с вълната от коронавируса, която натовари болниците до краен предел, съобщава "Политико".

Консултативният комитет, отговарящ за политиките за управление на пандемията, се събра за трети път в рамките на три седмици, след като белгийските болници, препълнени с пациенти с COVID-19, временно преустановиха всякакво неспешно лечение. Министър-председателят Александър Де Кро, който говори след заседанието, нарече ситуацията "нетърпима".

Там, където носенето на маска вече е задължително за възрастните, това вече ще важи за всички деца над 6-годишна възраст, включително в училище. Детските градини и началните училища ще бъдат затворени от 20 декември - с няколко дни по-рано от предвиденото за празниците в края на годината.

Средните училища ще преминат към хибриден график, като изпитите ще се провеждат лично. Обучението в клас ще бъде преустановено, ако двама или повече ученици са заразени с вируса. Родителите също се насърчават да проверяват редовно децата си у дома.

Въпреки по-ранния призив на експертната консултативна група за по-ранно затваряне на хотелиерския бранш - в 20:00 ч., ресторантите, баровете и хотелите ще продължат да имат право да работят до 23:00 ч.

Разследват медици в Белгия и Франция за издаване на фалшиви сертификати за COVID

От събота ще бъде забранено провеждането на обществени мероприятия на закрито, на които се събират повече от 4000 души. Събитията на закрито с до 200 души могат да продължат от понеделник, стига всички да са седнали и с маски. За събития, на които присъстват повече от 50 души, гостите ще трябва да покажат валиден сертификат за COVID, който показва, че притежателят му е ваксиниран, възстановен или има отрицателен тест за COVID-19. Работата от разстояние ще продължи, като присъствието на място ще бъде максимум един ден седмично.

Забраняват се всички събирания на закрито, с изключение на сватби, погребения, спортни събития и частни мероприятия у дома. Разрешени са спортни състезания на закрито без публика. Макар че комисията не препоръча да се възстановят т.нар. балони, тя посъветва да се ограничат социалните контакти и да се използват комплекти за домашно тестване. Няма ясни ограничения за публичните събития на открито, като Комитетът заявява, че организаторите на събитията са отговорни за контрола на тълпата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама