Белгийски изследователи правят масло от насекоми

28.02.2020 / 21:58 0

Учени от университета в Гент работят върху мазнина от ларви, която да смени маслото в белгийските вафли, кексове и бисквити, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Специалистите твърдят, че мазнината от насекоми е по-природосъобразна от млечния продукт. Ларвите от черни мухи се киснат във вода, след това се смилат в блендър. Получава се гладка сивкава маса, от която с центрофуга се отделя масло.

"Има няколко плюса от използването на съставки от насекоми - каза Дейлан Цомпа Соса, която ръководи изследването. - Те са по-устойчиви, защото използват по-малко земя от добитъка, по-ефикасно преобразуват храната...използват по-малко вода за производството на масло."

Според изследователите потребителите не забелязват разлика, когато четвърт от състава е млечният продукт и той бъде заменен с масло от ларви. Ако маслото обаче е 50 процента от продуктите, хората усещат необичаен вкус и не биха си купили кекса.

Храната от насекоми съдържа много протеини, витамини, фибри и минерали. Учени и на други места по света гледат на нея като по-екологична и евтина алтернатива на другите видове животински продукти.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама