Бенатова с писмо: Надвзетите 140 000 лв. от "Лозенец" не са изплатени

04.06.2021 / 13:00 2

снимка Миролюба Бенатова, фейсбук

Миролюба Бенатова излезе със становище до всички медии у нас във връзка с по-рано публикуваната позиция на болница "Лозенец", в която опровергава част от фактите. 

Ето както пише тя:

Във връзка с разпространеното от МБАЛ Лозенец съобщение, че "няма финансова щета за НЗОК и че МБАЛ "Лозенец" сама е открила и информирала НЗОК за неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверката и 26 дни преди журналистическото разследване /това е т.1 от съобщението на болницата/, пиша, за да ви уведомя за някои съществени детайли, тъй като съм автор на цитираното разследване, а съобщението на МБАЛ Лозенец е публикувано и споменавано на вашите сайтове и новинарски емисии, без да бъда потърсена за позиция и/или уточнение.

По същество. Първата ми писмена кореспонденция с пресцентъра на НЗОК е от 6 януари 2021 г. - два дни преди първата проверка на НЗОК в МБАЛ Лозенец и два дни преди импулсивното връщане на 238 667 лева, надвзети като "техническа грешка".

Началото на моята кореспонденция с пресцентъра на НЗОК е от 6 януари 2021 г. Тогава съм изпратила конкретни дати и месеци за проверка, с въпрос дали по това време е имало приети пациенти по клинична пътека 20.1, каквато информация имах и дали тези хоспитализации не са били фиктивни, каквато информация имах също.

Преди електронното писмо от 6 януари 2021, адресирано до служителката от пресцентъра, съм провела телефонни разговори по темата, които не са документирани от мен.

Заповед РД-25-5 за първата проверка в болницата е издадена на 8 януари 2021 /два дни след сигнала ми до пресцентъра на НЗОК/ и се позовава на този сигнал /виж в прикачения файл/.

На 8 януари 2021 г. НЗОК получава писмо от МБАЛ Лозенец, че е установена техническа грешка и сумата от 238 667 лв. ще бъде възстановена. Това действие е два дни след първия ми писмен сигнал до НЗОК.

Проверката на НЗОК в МБАЛ Лозенец стартира по този мой писмен сигнал до пресцентъра и потвърждава получената от мен информация, а именно - десетки пациенти, минали на допълнителен профилактичен преглед през МБАЛ Лозенец, са отчетени като приети по спешност с "Емболия и тромбоза на долните крайници" - /КП20.1/, като за всеки от тях са платени по 3700 лева за ден престой.

На 5 януари 2021 г. , след обаждане в болницата от гражданин, научил от мен, че е бил "хоспитализиран", директорът на болницата е назначил "вътрешна комисия", която да открие "техническите грешки" за месеците, посочени от мен в телефонен разговор с представители на НЗОК и с граждани, отчетени като пациенти.

Със забавяне от 10 дни Контролните органи на НЗОК осъществяват допълнителна, втора /!/ проверка, със заповед от 19 януари 2021 г. И тя установява редица нарушения, сред които 38 несъществуващи хоспитализации, дължими 139 528 лева за неосъществени медицински дейности, взети по клинична пътека 20.1 - "Емболия и тромбоза на долните крайници". В Районна прокуратура - София са предадени материали само за 5 неосъществени хоспитализации, в документите, по които са поставяни фабрикувани подписи на несъществуващи пациенти.

От РП са постановили на СДВР да се осъществи предварителна проверка. Резултатът от нея е предаден на прокуратурата, но какъв е той, остава неясно, тъй като от Районната прокуратура не отговарят на актуалните ми запитвания по темата /включително и писмени/.

В обобщение - разследването ми до НЗОК предшества с два дни назначаването на проверка в болницата и два дни преди самата болница да преведе обратно в здравната каса 238 667 лв, надвзети от вече откритата "техническа грешка", като така блокира проверката по същество.

Дължимите близо 140 000 хиляди, открити като надвзети от втората проверка, не са изплатени.

Искането ми за достъп по Закона за достъп до обществена информация е от 3 февруари 2021г. /месец след сигнала до пресцентъра/, тъй като от НЗОК отказваха да ми предоставят резултата от проверката, назначена по сигнала ми до пресцентъра и трябваше да го изискам по по-тромавата процедура по ЗДОИ.

Миролюба БенатоваПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Ил_62 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 9606 | Одобрение: 1641
Дерзай!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik