Бензинджии хвърлиха ръкавицата на големите вериги, задава ли се ценова война?

28.02.2017 / 19:00 11

Снимка Булфото

Монополът на големите вериги бензиностанции в страната е тайна от години само за ръководството на Комисията за защита на конкуренцията и съответните ресорни министри. Големите играчи диктуват цените, дърпат пазара към техните нива и така прилапват сериозни печалби. И сега, ако обиколите бензиностанциите им, ще видите незначителни разлики от 1-2 стотинки, които не променят ситуацията, пише Пик.

Малките играчи обаче страдат от това, тъй като обемите на продажби на веригите не могат да се сравняват с тези на притежателите на 1-2 бензиностанции. Досега те търпяха и следваха техните цени, но нещата изглежда са на път да се променят. Сигнали за това идват от няколко големи български града.

„Съвсем скоро в Бургас ще се разгори истинска петролна ценова война и за всички в бранша ще е изпитание да се противопоставят на нелоялната конкуренция. С намалението от 1 март се стремим да дадем на нашите клиенти не само евтино, но и качествено гориво. Новите ни тарифи са изравнени с заводските за търговия на едро и всичко под тези цени буди съмнение за качеството на продукта. Друг момент е, че това е минималният праг, на който бихме могли да работим и да си изплащаме задълженията си като към персонала, така и към държавата”, това казва шеф на една от тези малки играчи на пазара за горива от Бургас, цитиран от „Флагман”.

Неговите цени са с 9-10 стотинки по-ниско от тези на големите играчи, но и това е нещо. Същият пример има и в София, показа проверка на ПИК. Тук съществуват единични бензиностанции, които продават също с 8-10 стотинки горивата си, сравнени с тези на големите вериги.  Подобни сигнали за такива играчи идват и от други градове на страната.

 Да не говорим за Веселин Марешки, който наистина свали цените във Варна, но със съдействието на клиентите, които правеха опашки за по-евтините му горива и това стресна веригите. Дали постигна това с цената на инкасиране на загуби или наистина намалява само печалбата си, не е ясно.

Сега топката е в полето на клиентите. Ако те започнат да търсят и купуват от малките, но по-евтини бензиностанции, това със сигурност ще се отрази на продажбите и на печалбата на монополистите на пазара. Дали това ще се случи, предстои да разберем. Разбира се, не е изключено и развитие в полза на монополите- те да удавят малките играчи и да си върнат предишната политика на високи цени и високи печалби.

Средни цени на горивата в България за 28 февруари 2017г. 

Бензин А95: 2,07 лв./л                                                                        

Дизел: 2,07 лв./л                                                                      

Пропан-Бутан: 1,02 лв./л                                           

Цени на някои бензиностанции

Бензин А95-1.98 лв./л  

Дизел: 1.92 лв./л

Пропан-бутан: 0.96 лв./л                         Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
3
Lucky (преди 4 години)
Рейтинг: 10731 | Одобрение: 4451
Ники, Ники...ти си бетер циганите. Те поне се продават за по 50лв, а ти за 24. Ако ти следваме "логиката", то защо не отидем при чичото, който продава най-евтините моркови на пазара и да му дадем да управлява държавата?
11
5
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 225156 | Одобрение: 20631
Преди Марешки да дъмпингира пазара за горива , като се тръгнеше от Варна за Сандански и после през Родопите , цените бяха едни и същи с разлика 1-2 стотинки  в плюс за София , което говореше за картел на горивата....Ясно е , че в България няма пазарна икономика и ако се стигне до такава ВОЙНА , аз я приветствам......! Картелът работи в ущърб на българина !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
Рейтинг: 43800 | Одобрение: -1925
Моето гориво е метан, имам венерическо заболяване, боли ми оная работа за бензиностанциите.Усмивка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама