Без „хотелска такса” в болниците

12.03.2016 / 09:06 2

Без "хотелска такса" в болниците. Така условно се нарича практиката придружителите на децата да плащат за нощувка в лечебното заведение. От началото на следващия месец правилата ще бъдат други, предава Нова.

За Алекс това е нова писта за количка, а за майка му - болничното легло, което споделят от седмица. 

 

Със сигурност детето се чувства много по-комфортно, когато съм при него, много по-спокоен е и, недай си Боже, ако стане нещо, мога да изтичам да повикам някого на помощ”,заявява майката Красимира Маринова.  

Съгласни са и лекарите. Но сега за спокойствието на децата, нощувката в болница струва пари. 

„Така или иначе болницата е търговско дружество и всеки приход е добре дошъл за нея”, заявява доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница. 

Таксата обаче е непосилна за някои семейства. А лечението - все така необходимо. 

 

„Детето беше на майката на името, бащата беше в затвора. Аз гледах това дете и нямах откъде да дам пари. Благодаря, че пак все пак ми влязоха в положението. Само за три дни съм платила 45 лева за катализацията”, разказва Анелия Илиева. 

 

„Приемането на майки-придружителки означава, че за тях трябва да бъдат осигурени места, където те да нощуват, да бъдат спокойни. Тоест, легло, в което не може да се сложи пациент, който може да донесе повече средства за институцията”, обяснява доц. Кънева. 

 

Вече не трябва да има и такса за придружителите на хората с увреждания, които не могат да се обслужват сами. 

 

„В старата наредба е имало текст, който е казвал, че може да има „и други услуги" и всички са си слагали кой каквото си иска, затова вече „и други не съществува”, заяви зам.-министърът на здравеопазването доктор Ваньо Шарков.

 

И все пак някои услуги ще останат платени - например изборът на лекар или екип, както и ако имаме изисквания към храната. Новите правила ще важат от началото на април. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
corector (преди 7 години)
Рейтинг: 5901 | Одобрение: 2641
Таксите са си точно "хотелски".Между 50 и 80лв. за нощувка.Виждали сте какво представляват болниците, какви са условията и какви са "съквартирантите"!
1
1
plabov1080 (преди 7 години)
Рейтинг: 48778 | Одобрение: 3988
Съвсем ги объркаха тези болници...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама