Без пари за първия ден от болничния

29.08.2015 / 12:58 6

Първият ден от болничният да не се заплаща, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вторият ден ще се поемат от работодателя, а от третият щафетата ще поема Националният осигурителен институт (НОИ), предвижда още идеята на работодателската организация. В момента за първите три дни от болничния фирмата изплаща 70% от среднодневното възнаграждението на служителя, пише Монитор. След това обезщетението се поема от НОИ в размер на 80 на сто. Според АИКБ с промените, които предлагат ще се намалят злоупотребите с болничните. По данни на НОИ за първото полугодие на годината изплатените обезщетение за заболяване са нараснали с близо 10% спрямо същият период на 2014 г. От януари до юни тази година института е изплатил 1 446 500 обезщетения, като средният размер е бил 133,69 лв. 

Ръстът на болничните е струвал на НОИ 26,5 млн. лв. повече от предвиденото за първото полугодие.

От Българската стопанска камара не подкрепят идеята на колегите си от АИКБ, допълва Морето нет.

„Ние не отстъпваме от позицията си за връщане на стария режим от преди 2010 г.”, обясни пред „Монитор” зам.-председателят на камарата Димитър Бранков. От БСК настояват работодателят да плаща първия ден от болнични на 100%, а от втория ден обезщетението да поема от НОИ в размер 80 на сто. Този принцип беше отменен в края на 2009 г. от кабинета Борисов, когато сега действащият механизъм беше приложен като временна антикризистна мярка. Именно през 2009 г.

изследване на международната компания Mercer показа, че българите са първенци по взети болнични листове. Средногодишно нашенцитеотсъствали от работа по 22 дни докато вторите в класацията – португалците, са боледували по 11 дни.

Анализ на НОИ за периода 2003-2014 г. пък показва, че за 11 г. периода на боледуване на българите се е увеличил двойно.

През 2003 г. заради болежки нашенците са отсъствали от работа средно по 5 дни. През миналата година болничните са продължавали средно по 9 дни.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
1
iTechnology (преди 5 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Да , но тук в България повечето от частниците просто не плащат болничните... да не говоря колко пъти съм бил свидетел на хора , който работят сезонно и се разболяват... частника му дава 3 дни да се оправи (не се плаща) или го уволнява.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама