Без редакция и без коментар: Русенец беше глобен за паркиране до делфинаруима във Варна, според него общината му е заложила капан!

17.07.2017 / 12:46 20

снимка: "Петел", архив 

Проблемът с паркирането по алеите на Морската градина във Варна често е попадал на вниманието на „Петел“. В случая обаче акцентът е по-различен. Шофьор от Русе, получил фиш в района на Делфинариума ни изпрати дълго писмо, в което обвинява община Варна, че е залага капани за да може да събира пари от паркиралите, при това само от колите с българска регистрация, не и от чужденците.

Публикуваме цялото писмо, без редакция и съкращения:

Казвам се Кунчо Кунчев и повод за тези редове е факта, че на 14.07.2017г. бях глобен, както и много други български шофьори, за неправилно паркиране в непосредствена близост до Делфинариума в Морски парк в гр. Варна. За каквото и да било друго нарушение, щеше да ме е срам, дори и на приятелите си да споделя, но по-надолу ще опиша защо смятам, че това на пръв поглед обичайно нарушение и последвала санкция, би трябвало да стане достояние на повече хора, за да се променят няколко силно тревожни и несправедливи практики и действия, които биха предпазили сънародниците ни, гости на града Ви, от незаслужени санкции, попадайки в неуредени места, като „Дефинариума” в град Варна. Мисля, че ще съм особено полезен и за това, какви изводи и мерки трябва да се вземат, за да могат българите туристи и гости на град Варна, да не напускат града Ви с намерение никога повече да не изкарват отпуската си в рамките на територията на тази Община.

Аз съм от Русе и реших да прекарам 6 дни във Варна със съпругата си и двете ни деца. Пожелахме да посетим делфинариума, тъй като повече от 30 години, той е част от атракциите, предлагани в града. Отидох с колата и след като малкият паркинг, побиращ между 10 и12 коли пред делфинариума, беше напълно зает, спрях в непосредствена близост до него, без да преча на колите и пешеходците по алеята.

На излизане от представлението установих, че ми е написана глоба с фиш, в размер на 50лв. за неправилно паркиране. Това се беше случило и на всички останали коли с българска регистрация , спрели около делфинариума. С изумление установих, че товоа обаче, не се беше случило на тези с регистрация от други държави. Открих полицаите, които бяха написали фиша и поисках обяснение как се случва това, след като никъде няма знак , забраняващ престоя или паркирането. Те обясниха, че мястото ,където съм паркирал и което е около Делфинариума, е парк и затова се подразбира, че не е разрешено. Попитах ги и защо, крайно несправедливо, колите с чуждестранна регистрация не са глобени ,а те ми отговориха, че не можели да им установят адресната регистрация и затова не им пишели на тях, защото нямало смисъл. За да бъдат глобени, трябвало да се установи нарушението в присъствие на водача, но при този стил на налагане на санкции, които практикуваха тримата полицаи там, водач винаги липсва, защото гледа представлението в делфинариума в този момент. Те и не ги търсиха, а всички изчакваха около кабинката на входа на морски парк, за да дойде часа за следващото представление, и за да обиколят новите спрени в района коли с българска регистрация.

Според мен , попаднах в капан /както всеки като мен, който е тръгнал на делфинариума с кола и деца/, заложен - волно или неволно - от Община Варна и заедно с представителите на ОД на МВР - град Варна, систематично експлоатиран през последните три години, за несправедливо генериране на не малки суми от приходи за общинския бюджет. Имам следните основания да мисля така:

Паркингът пред дефинариума е за много малко автомобили - не повече от 10-12 автомобила, като там бяха спрени ,вероятно още в сутрешните часове, автомобили на служители работещи в района, защото единият ред не можеха да излязат от паркинга, ако не се махнеха колите от другия. Най-близкият друг паркинг е до пътния възел наспирка „Почивка“, който е доста далеч от самия Делфинариум; не кореспондира с местоположението на Делфинариума и не се разпознава от хората като възможен за посетителите на атракциона, още повече, че табелата за него сочи точно в противоположната страна на табелите указващи мястото на Делфинариума. При такива разнопосочни и оскъдни знаци и указания, никой турист и гост на града Ви, особено и който не познава мястото, не може да се ориентира, къде е разрешен престоят и паркирането, като хем да се движи в посока на табелите към делфинариума, хем противоположно да излезе пак на булеварда, към паркинг и то далечен. Никъде в района няма табели, които да предупреждават хората, че се намират в паркова зона, където не е разрешено паркирането или други дейности, никъде няма и забранителни знаци. Въпреки, че из целия град, Община Варна е поставила или разрешила да има изключително щедър брой поставени указателни табели, то за местоположението на Делфинариума, тук - на входа на Приморски парк- има само една единствена обикновенна табела, изписана със сравнително дребен шрифт, която да указва, че водачите навлизат в парк и престоят на коли е забранен. Тя се намира на входа към Делфинариума, от към булевард „Княз Борис 1-ви, където в никакъв случай не може да се спре, за да бъде прочетена подробно, а от колата в платното за престрояване в дясно, шрифта почти не се вижда. Тази табела повече никъде не се повтаря в района около Делфинариума. Държа да Ви напомня,че същата тази табела няма статут на пътен знак и няма никаква правна стойност сама по себе си, тъй като същата дори не носи емблемата на град Варна, Община - град Варна или друга нарочна институция, грижеща се и указваща правилата за движение и поведение в града. Напротив - никъде няма предварителна информация за възможностите за паркиране-нито на сайта на делфинариума, нито на общинския сайт.

В резултат на всичко описано, Зам. Кмета на Варна гръмко се хвали в медиите, с 2900 глоби за първите 5 месеца на 2016г., в навечерието на най-активния туристически сезон, написани в района на делфинариума, но не споменава, че са само на коли с българска регистрация. Това е клопка за гостите на града; това не са нарушения на водачи , демонстриращи ежедневната си наглост и незачитане на правилата за движения по пътищата, а са най-често хора, водещи децата си да видят делфините и попаднали в капана, организиран- волно или неволно - от Община Варна. В медиите после прочетох, че това е така от 2015г. и може и е сигурно, че вече хиляди водачи на коли с българска регистрация са им взели по този неприятен начин по 50лв. Повечето от тях няма да предпочетат повече Община Варна, за да изкарат своята почивка тук; ще споделят негативните си преживявания в града с близки и приятели, за да ги предпазят от подобни гостувани повече града Ви. Най-лошото обаче е, че е напълно безсмислено визираната „ табела” да има надписи на различни от българския език езици, тъй като, разписаните в нея „правила” , се оказа, не важат за „по – висшите“ чужденци, предвид наложилата се практика на служителите на МВР- Варна, които ежедневно извършват безнаказано нарушения по службата си. Ако, разхождайки се между колите, чуждите туристи проумеят, че само българските коли са глобени, ще продължаваме да получаваме същото пренебрежително отношение към нас, като народ и не трябва никой да му се струва странно, че има случаи в България, на ритани в главата камериерки от чужденци, смятайки се за безнаказани в нашата страна.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Станчо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А милата ни община не можа да намери малко пари и да направи един паркинг на няколко етажа срещу заплащане,хем ще го стопанисва и печели, хем ще осигури достъп до делфинариума ,заведения и не на последно място ще има места за паркиране и се увеличи достъпа до този прекрасен парк на все повече хора! Нека осигурят нещо на варненци а после да санкционират, но защо ли ,нали общинска полиция  е касичката на кмета и освен да налагат глоби не вършат нищо от очакванията за засилено полицейско присъствие ! 
2
0
ЕВСТАТИЕВ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"Аз" , според тебе дали гостите на града са виновни ,че няма Синя зона или че няма табели?А колкото до регистрационните номера  не всеки с различен от В  не е от Варна ,моя съсед кара  кола с Н а си е чист Варненец ,така че успокой топката и остави мисленето за хора на които им се отдава на тебе явно не . 
7
3
бай Ибрям калайджията (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Кунчо биляазер има автобуси за тази цел които спират пред Делфинариума ,това е парк и е забранено за МПС ,свикнете да вървите и малко пеша !!!
6
1
питам (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Искам да попитам, странно ли е съвпадението, че зам кмета тодор иванов има походка на обратен и върти задника като ходи, а шефа на общинска полиция васил начев си скубе веждите и се гримира??? Просто питам, за да знам всичките 100 общински полицая и те ли са с наклонности и меки китки?
5
1
Варненец (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не е само клопка за гости на града - некаъдрната общинска полиция, подчинена на изгонения директор на полицията и зам. кмет по сигурността Тошко ламаринката, известен с това, че с 25 години стаж като полицай дори е нямал зачислен пистолет ( какъв истински полицай е бил ), от 70 общински полицаи сега назначават още 30...ще си прави армия, която глобява с фишове нагло и криейки се от шофьорите, като странното е, че глобите се плащат на община варна, а не както всяка глоба от полицай да отива в републиканския бюджет. Тоест Тошко ламаринката и Иван - руснака, който прие българско гражданство с връзки дни преди да стане депутат, си събират парички и изобщо не им дреме за Варна и бъдещето й - единия ще си отиде при путинчо, а Тошко на село, откъдето е родом.  На истинските варненци ни пука за гостите на града, ама кой ни пита, като СЕЛЯНИ ЗАВЗЕХА ВЛАСТТА в града!!!!
2
0
Крум Страшни (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
бря,бря много гражданя у Варната бре,но още пазещи цървулите на деда си. Варна-най-добрият град за мишкуване,не за живеене.Като е парк чий ..й търсят постройките на разни "нотабили" и колите им да щъкат из алеите.Няма КАТ,а само от т.н общинска полиция,сигурно на самоиздръжка. Бай уй е май баба ш.нда,спала като застрояваха Морската градина,щото било демУкратично .....
1
4
do bai uy (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
verno si UY-mnogo prost! taka 6te te izdokaram v sofia, ,,VARNENECO'' , TA svqt 6te ti se zavie. I nqma da iska6 nikoga pove4e da idva6 v stolicata s ,,kapanite '', selqnino..
2
4
do az -ot rusenec (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 i az ot 4ujbina -v severoizto4na bg vliza i varna - ,,4atka6'' li glupostta, koqto si napisal, 4e PRI VLIZANE V RUSE I OT VARNA trqbva da pla6tate taksi!!!!!!!!!! IDIOTINO PROST-KOLKO S KOLI OT VARNA VLIZATE PREZ RUMANIQ ,BRE! A bre, 4ervei, a bre nenormalnniko, 6to ne ti spukame nqkade glavata bre, ,,varneneco''! Ot koe selo si bre? RUSEEEE,RUSE E BIL IZVESTEN NA ZAPAD PO DUNAV, NE varna BRE; UMIRISNIK! QD TE E, 4e RUSENECA E PRAV! AMA MNOGO PRAV!
2
1
do stoyan (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
leleeeeeeeeeeeeeeee , are , begay... A be , mnooooooooooooogo prost si bil!
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Vsi4ki vie, jalki zavistlivi du6i-kogato idvahte navremeto v Sofia, i za pruv put vijdahte tramvay, NIE NE VI NARI4AHME SELQNI  s bukvi ot ..edi-kade si,daje kogato pravehte  katastrofi v Sofia!!!!   Apropo, RUSE I PLOVDIV SA  I 6TE OSTANAT GRADOVETE -BURJOAZIA  NA BULGARIA!  S kultura!  Sus Znanie! S intelekt!  Prav e RUSENECA, koito e , i 6te se izpisva VINAGI S GLAVNI BUKVI-TO4NO 6toto v slu4aq vi e NASRAL! ......  ,,varnenci'' ...-do6li v minaloto ot hm, popovo, turgovi6te, selata, silistrensko... I Rusenci, koito sa rabotili za grada vi! Bulgarski jalki idioti ste , tn.,,varnen4eta''.NE VI ISKAM V SOFIA!
3
8
аз (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Както казах - тези селяндури с номера Р РР ТХ Т  и други такива от СЕВЕРОИЗТОЧНА И СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НА ТАБЕЛАТА ЗА ВАРНА ДА ПЛАЩАТ - ПЛАЩАКИС. Не стига че няма синя зона в града, ами и недоволни - паркинги колкото щеш, плащаш няма проблем, после задръстват града и се тъпчат като сардини в каца. В Русе нали има синя зона - плащаш!!! СЕЛЯНДУРИТЕ МАРШ ОТ ВАРНА - ДА ХОДЯТ ПО КУРОРТИТЕ - ТАМ ДОСТАТЪЧНО МЕСТА. ПЛАТЕНИ!!! Има и градски транспорт, таксита и прочие.
10
2
варненец (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не 50.....1000 лв глоба за изродите унищожаващи тревните площи в Морската градина...омръзна ми всеки ден да гледам брутално мачкащи зелената трева намазани возила с номера от други градове.Не ме интересува какво е гласувал някога общинския съвет на Кирчев....аз лично съм работил безвъзмездно като студент по изграждането на Делфинариума и тревните площи около него Стига псевдореститути искащи да ни отнемат  най-красивата част на единствената за варненци градина.Тази част е съградена с нашите пари и нашия труд.Не я даваме.А за "гостите" на Варна,дошли не да почиват,а да я рушат.....глоби до дупка!!!!!....Както е във всички цивилизовани държави!!!
4
7
s4 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Другата година (надявам се) ще има голям паркинг в близост до делфинариума. Вече 3-та година водя едни дела за имота си до делфинариума и вече сме на финала. Ще има паркинг за около 60 автомобила, детски кът и малко кръчме, само да се разбера с областния, че нещо се опъва
5
2
sevo (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
или за такива дето са издраскали и загрозили цялата градина с надписи " вън ауспусите", " не на МПС" .... между другото съм ги виждал как го правят от автомобил въртейки из морската ....???
10
7
sevo (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Човека си е напълно прав !! Факт е ,че до такива атракциони навсякъде по света има осигурени места за паркиране, предвид летния сезон и наплива от туристи. Между другото аз живея в Чайка и не считам, че квартала трябва да се използва за обществен паркинг на желаещи плаж, атракциони, разходки в морската и др. забавления
7
6
хе-хе (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Обжалвайте! Глобите ви ще бъдат отменени, защото това не е никакъв парк. По този въпрос вече се произнесе АС-Варна. Ако беше парк както твърдят от общината, щеше да е забранено изобщо там да влизат МПС-та, ама понеже не е, те използват този начин да тормозят хората. Административен произвол, характерен за управляващите сега (знаете кои са), затова е необходимо да се обжалва. Освен това пишете жалби и до прокуратурата, та барем се събудят и направят нещо по въпроса с осъществяването на надзор за законосъобразност, в т.ч. и на актовете и действията на местните власти. Срамота!
17
3
... (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Съгласен съм, че трябва да има по-ясно поставени табели указващи, че това е паркова зона (за тези които не са от Варна) и изобщо забрана за достъп до алеите, освен в специални случаи. Колкото до този малък паркинг до самия делфинариум, той би трябвало да е с резервирани места само за инвалиди. Паркинга до Пикадили Парк е само на около 5-6 минути пеша. Може да се ползват паркингите в кв. Чайка (от другата страна на булеварда). Все пак Делфинариума е построен в парк и хората трябва да свикнат, че достъпът до него е пеша. Не виждам какъв е проблема. Като малък съм го посещавал няколко пъти и никога не си спомням да сме стигали непосредствено до входа с колата. Доколкото си спомням въпросният малък паркинг беше само за служебни цели. То и без това нямаше свободен достъп с автомобил до алеите в парка. И никой не правеше драма от това. 
10
11
Варненец (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Човека е напълно прав, а за двамата отдолу, вие като отидете в чужд град, винаги ли сте наясно къде са скритите места за паркиране или гледате табелите?! При положение че няма нито един знак, и разни мишки с пагони се разчитат закона по тяхно усмотрение, човека е абсолютно прав, ама...... вижда ви се капацитета. дайте да плюем само защото човека не е от Варна....... жалка история. После защо Варна пропадала....
16
9
стоян (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Точно на 200 метра, от другата страна на булеварда, има място колкото искаш. Но "гражданите" от Русе, нямат достатъчно мозък, да се оправят в по-голям град. Има си и таксита
19
9
Бай Уй (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Правилно. Следващия път не 50 а 100 лв. Нямало място и си оставил колата върху тревната площ. Общината капан му била сложила.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама