Безлихвен кредит до 1500 лв. на месец за хората в неплатен отпуск

25.03.2020 / 11:20 1

Снимка Булфото

Хората, които са в неплатен отпуск заради ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, ще могат да теглят безлихвени кредити до 1500 лева, гарантирани от държавата.Такава мярка ще въведе правителството, за да подпомогне най-засегнатите, но само при условие, че запазят работното си място. Кредитите ще се отпускат чрез търговските банки. Като от изявленията на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че все пак банките ще начисляват такси при тегленето на гарантиран от държавата потребителски кредит, пише lex.bg.

За целта ще бъдат заделени около 200 млн. лева, обяви Борисов. А финансовият министър обясни, че тези кредити ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие (ББР), като общо държавата ще отдели 4,5 млрд. лева за подпомагане на икономиката.

Кредитите за частни лица ще се отпускат единствено при запазена заетост. „Гаранцията за нас е, че продължавате да работите след кризата, макар да сте в неплатен отпуск“, обясни Горанов.

Основна мярка остава възможността държавата да плати 60% от възнаграждението, само за да запази човек работата си и при условие, че работодателят даде останалите 40%.

Само за тази мярка Борисов обясни, че ще струва на бюджета около 1 млрд. лева. Още 500 млн. лева ще бъдат отпуснати, за да могат да се платят обещаните допълнително по 1000 лева към заплатите на лекарите и медицинските работници.

С влизането в сила днес на закона за извънредното положение е удължен до 30 юни и срокът за за подаване на годишните данъчни декларации по Закона за корпоративното данъчно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съответно и за внасяне на данъка. По думите на премиера, това ще струва на бюджета още 600 млн. лева.

Горанов специално подчерта, че не може да става и дума за мерки свързани с ДДС. И той, и Борисов отхвърлиха възможността за кредитна ваканция по време на извънредното положение.

Заделени са и близо 50 млн. лева за най-нуждаещите се пенсионери, които получават добавка по Великден.

„Ето 4, 5 млрд. ще изтекат, ще видите колко бързо. Схемата 60 на 40 ще глътне огромни пари. За всякъде ще трябват допълнително възнаграждение, допълнителен труд да се плати. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме нито немската, нито френската, нито американската икономика. Ако трябва и дълг ще направим. Дългът трябва да дойде, когато сме похарчили парите. Сега не виждам защо да задължавам следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно месец и половина два ще удържим“, каза Борисов.

Увеличени са парите и за социален патронаж, като вече 25 000 възрастни и хора с увреждания ще получават храна, медикаменти и услуги, а отделно ще бъдат раздавани и пакети с продукти.

За загубите от туризъм, премиерът каза, че зимният така или иначе е бил към края си, като основните приходи са били по Коледа и Нова година, а усилията ще са насочени към летния.

„Помните ли какви бяха цените на кувертите? Те мазнинка имат. Да, не можаха последната седмица или две. Сняг има, не могат да го ползват. Отнасям се с разбиране към тях. Тук въпросът идва какво правим с летния туризъм? Действително знаете зимният сезон се освобождават много работници да отидат на морето“, заяви Борисов.

Всички икономически мерки по време на кризата ще бъдат гласувани утре от Министерския съвет. Очаква се той да приеме и условията, на които трябва да отговарят фирмите, за да поеме държавата 60% от възнаграждението на служителите им за най-много три месеца.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
морето (преди 1 седмица)
Рейтинг: 849 | Одобрение: 129
Сега последно кредитите безлихвени ли ще са?Защото бащицата каза че ще са безлихвени ,а един до него каза, че ще са обезпечени от държавата,а на въпрос ще има ли такси за разглеждане /абе всички сте гледали/.Нали одобрявате бащицата 73% и оня до него 45%.Продължавайте да одобрявате и далеч ще стигнете.
2
5
Варна (преди 1 седмица)
Рейтинг: 71726 | Одобрение: 35636
не трябваше да го притискате да изхарчи резерва за обръчите си, ама на. Когато една машина за крадене и репресии я караш да спасява човешки животи тя пак си остава машина за крадене 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама