Безлихвените заеми до 4500 лв. стават по-достъпни от другата седмица

01.07.2020 / 12:48 0

Снимка Булфото

Търговските банки ще започнат да приемат заявления по новите условия за безлихвените кредити до 4500 лв. в началото на следващата седмица. Това става ясно от съобщение на Българска банка за развитие (ББР), след като в средата на юни правителството най-накрая осъзна, че трябва да промени условията по програмата, тъй като високите изисквания затрудняваха достъпа на нуждаещите се лица, предаде utroruse.com.

Промените бяха приети близо два месеца и половина, откакто действа програмата, но по новите условия ще може да се кандидатства от 6 юли, тъй като трябва да се направят нужните юридически и технически промени от търговските банки.

Според новите критерии служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, вече не е нужно да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г., като сравнението е на годишна база за всеки период. Промени има и по отношение на осигурителните вноски – достатъчно е те да са декларирани за период от 6 месеца назад, като може да не са внесени.

До момента финансовите институции са одобрили общо 10 565 души, които да получат безлихвените кредити до 4500 лв. Данните по програмата за подпомагане на физически лица са към 29 юни и от тях става ясно, че спрямо миналата седмица одобрените са с 1000 повече. Още 1636 са обработващите се искания. Отказите са малко над 33%.

От съобщение на ББР става ясно, че средната стойност на заемите, които теглят хората, е малко над 4 150 лв. Две трети от исканията са от лица на трудов договор, а останалата част са на самоосигуряващи се.

От началото на програмата в средата на април месец са изплатени близо 44 млн. лв., добавят от ББР. Общата ѝ стойност е 200 млн. лв. и тя ще действа до края на годината.  

От ББР съобщават, че още една банка ще започне приема на заявления за кредитите – „Райфайзенбанк“.  Към момента по програмата работят „Алианц банк“, Банка ДСК, „Инвестбанк“, ОББ, „Първа инвестиционна банка“, „Пощенска банка“, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Програмата за безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. По мярката може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Българската банка за развитие припомня, че не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама